Održana prva sJednica vlade Makedonije

Zaev je za svoje zamjenike postavio ministarku odbrane Radmilu Škerinsku Jankovsku, ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog, Bujara Osmanija za zamjenika zaduženog za eurointegracije, ministra bez portfelja zaduženog za ekonomska pitanja Kocu Anđuševa, a Hazbija Liku za zamjenika premijera zaduženog za sprovođenje Ohridskog sporazuma i politički sistem
0 komentar(a)
Vlada Makedonije, Foto: Reuters
Vlada Makedonije, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2017. 05:44h

U Skoplju je održana prva sjednica nove makedonske vlade, kojoj je predsjedavao premijer Zoran Zaev. Izabrani su generalni sekretar i pet zamjenika premijera.

Sa sjednice, održane juče, poručeno je da će vlada biti efikasna i raditi u interesu građana i države, podstičući dobru saradnju i uzajamno poštovanje.

Zaev je za svoje zamjenike postavio ministarku odbrane Radmilu Škerinsku Jankovsku, ministra unutrašnjih poslova Olivera Spasovskog, Bujara Osmanija za zamjenika zaduženog za eurointegracije, ministra bez portfelja zaduženog za ekonomska pitanja Kocu Anđuševa, a Hazbija Liku za zamjenika premijera zaduženog za sprovođenje Ohridskog sporazuma i politički sistem.

Dragi Raškovski je generalni sekretar makedonske vlade, javila je MIA.

Uspostavljena je i Komisija za ekonomski sistem i ekonomsku politiku, Komisija za politički sistem, Komisija za ljudske resurse i održivi razvoj, kao i Komitet za koordinaciju i upravljenje sistemom za upravljanje krizama, sa Spasovskim na čelu.

Premijer Zaev i ministri su prošle sedmice preuzeli funkcije.

Ova promjena vlasti, četvrta u istoriji makedonskog višestranačja, uslijedilo je nakon tri godine teške političke krize, koja se povećala nakon izbora i kulminira sa incidentom u parlamentu 27. aprila, a u okolnostima kada je stranka sa najvećim brojem osvojenih mandata, do sada vladajuća VMRO-DPMNE, nije uključena u koaliciju.

Međutim, i pored svih tih okolnosti, cio postupak dodjele mandata da formira vladu, Zaev je dao garancije predsjedniku Đorđu Ivanovu da će štiti jedinstvo Makedonije.

Skopska Nova Makedonija, međutim, primjećuje da je u svakom slučaju, politička situacija ostaje napeta, sa kontinuiranom oštrom retorikom između trenutne opozicione VMRO-DPMNE i SDSM, kao dio nove koalicione vlade.

Jedno od tumačenja je da stranke na taj način održavaju tenzije uoči lokalnih izbora koji će biti održani polovinom oktobra.

Vlada Zorana Zaeva počela je sa radom 1. juna, nakon što je izabran sa 62 glasa "za" 31. maja, neposredno prije ponoći.

Bonus video: