Sastanak kod Vučića: Dačić nije pričao o mandataru, Palma traži da novi premijer ima djecu

Na pitanje da li je on kandidat za mandatara, Dačić je zamolio novinare da ga ostave na miru što se tiče kalkulacija
70 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Marković Palma, Foto: Betaphoto
Dragan Marković Palma, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 05.06.2017. 10:02h

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da na sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nije razgovarano o mandataru za sastav nove vlade, već o "važnim političkim temama", dok je predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio da je Vučiću rekao da novi premijer mora da bude "domaćin i da ima djecu", a da u suprotnom, njegova stranka neće podržati tog premijera ili premijerku i vladu.

"Mislim da ste dovoljno politički iskusni da znate da na sastanku ništa spektakularno nije odlučeno... To nije pitanje oko čega se svađamo, pitanje je šta je najbolje, koja je taktika najbolja za ostvarivanje globalnih dugoročnih ciljeva", rekao je Dačić novinarima ispred Predsjedništva Srbije poslije konsultacija kod predsjednika Srbije.

On je dodao da danas nije riješeno pitanje mandatara i da će poslije njegovog i Vučićevog službenog puta, odnosno poslije 10. juna, biti nastavljeni dalji razgovori.

"Jel' vi mislite da smo se mi prvi put vidjeli? Da smo danas iznosili predloge?", odgovorio je pitanjem Dačić na pitanje koji je predlog za mandatara koalicije okupljene oko SPS.

Na pitanje da li je on kandidat za mandatara, Dačić je zamolio novinare da ga ostave na miru što se tiče kalkulacija.

Upitan da li će SPS dobiti više resora u budućoj Vladi, Dačić je rekao da to zavisi od rješenja ko će biti premijer i kakvi će biti odnosi.

Lider Jedinstvene Srbije (JS) Marković rekao je da je od Vučića tražio da premijer "zna šta je porodica i da ima djecu", jer ako neko ne zna kako njegova djeca žive i kako da im pomogne, kako će onda znati da pomogne djeci građana Srbije.

"Mi ne bismo glasali za takvog premijera i vladu. Vi znate ko su kandidati i ko je ušao u uži izbor. Glasaćemo protiv tog kandidata i te vlade", rekao je Marković.

On je dodao da kandidati koji nemaju međunarodnu popularnost i političko iskustvo nijesu kandidati za JS.

Upitan da li je takav stav diskriminacija, on je odogovorio: "Ma, kakva diskriminacija?"

Dačić je u Markovićevu "odbranu" novinarima rekao da oni dobro znaju na koga se to odnosi.

"To nikakve veze nema, nemojte da idemo u širinu, nemojte da se pravite naivni. Znate kakav je Palmin stav, da je bio protiv svih tih aktivnosti. I ja sam se kao ministar unutrašnjih poslova s njim raspravljao kada sam organizovao te aktivnosti", rekao je Dačić.

Bojić: Rekli smo Vučiću da SRS neće biti u narednoj vladi

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Milovan Bojić izjavio je danas da im je na konsultacijama o mandataru predsednik Aleksandar Vučić izneo svoje planove o tome kakvu politiku bi trebalo da vodi vlada, ali da SRS u radu te vlade sigurno neće učestvovati.

"Nismo saznali ime mandatara. Sastanak je bio kraći jer je poznato da SRS neće učestvovati u vladi. Mi nećemo učestvovati u prozapadnim Vladama", rekao je Bojić novinarima ispred zgrade Predsedništva Srbije.

Upitan zbog čega na sastanak nije došao lider SRS Vojislav Šešelj, Bojić je rekao da je stav Predsedničkog kolegijuma radikala bio da na sastanak dodju on i Aleksandar Šešelj, a da na sastanke, po odredjivanju mandatara, dodju drugi predstavnici SRS-a.

Bonus video: