Matis iz Zagreba indirektno poslao poruku Rusiji: Nismo naivni i vrlo smo svjesni da neki žele da ovdje ne uspijemo

Kako je prenijela Hina, Matis je na sastanak s regionalnim ministrima odbrane stigao sa samita NATO u Briselu na kojem je Makedonija pozvana u punopravno članstvo pošto je riješila spor oko imena s Grčkom ali, kako se dodaje, saveznici ponovo nisu aktivirali Akcioni plan za članstvo BiH koja zbog unutrašnjih problema zaostaje u evroatlanskim integracijama
1 komentar(a)
Džejms Matis, Foto: Reuters
Džejms Matis, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2018. 13:11h

Američki ministar odbrane Džejms Matis izjavio je danas na sastanku s ministrima odbrane zemalja jugoistočne Evrope u Zagrebu da SAD ostaju "trajno predane miru i stabilnosti tog kutka Europe".

Na sastanku Američko-jadranske povelje učestvovali su ministri odbrane Hrvatske, Albanije, Makedonije, Crne Gore, BiH i Kosova.

Kako je prenijela Hina, Matis je na sastanak s regionalnim ministrima odbrane stigao sa samita NATO u Briselu na kojem je Makedonija pozvana u punopravno članstvo pošto je riješila spor oko imena s Grčkom ali, kako se dodaje, saveznici ponovo nisu aktivirali Akcioni plan za članstvo BiH koja zbog unutrašnjih problema zaostaje u evroatlanskim integracijama.

Matis je iz Zagreba indirektno poslao poruku Rusiji koju Zapad često optužuje da ometa integracije regiona u EU i NATO.

"Nismo naivni i vrlo smo svjesni da neki žele da ovdje danas ne uspijemo. Naš današnji sastanak dokaz je neraskidivih transatlanskih veza", rekao je on.

Američko-jadranska povelja je inicijativa koju su s ciljem da se ubrza priključenje u NATO 2003. pokrenuli SAD, Hrvatska, Albanija i Makedonija, a 2008. priključile su joj se BiH i Crna Gora.

Hrvatska i Albanija članice su od 2009, a Crna Gora od 2017.

Posmatrači u inicijativi su Slovenija, Kosovo i Srbija, čiji ministar odbrane Aleksandar Vulin, kako je prenela agencija Hina, nije stigao u Zagreb jer je proglašen nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

Bonus video: