Šta je agent srpske BIA radio u Sobranju: "To je miješanje Srbije u unutrašnje poslove Makedonije"

"Pokušaću da zatvorim pitanje sa Srbijom bez velikog skandala, ali nije dobar početak sa druge strane. U skupštini je praktično došlo do državnog udara koji je propao", rekao je novi ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov
685 pregleda 7 komentar(a)
Makedonija neredi, Foto: Reuters
Makedonija neredi, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.06.2017. 12:28h

Prisustvo srpskog obavještajca i savjetnika u ambasadi Gorana Živaljevića u makedonskoj skupštini prilikom nereda u aprilu ove godine primjer je miješanja Srbije u unutrašnje poslove naše zemlje, rekao je novi ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov.

"Pokušaću da zatvorim pitanje sa Srbijom bez velikog skandala, ali nije dobar početak sa druge strane. U skupštini je praktično došlo do državnog udara koji je propao. Ne može (vaš predstavnik) biti dio mase koja je ušla u skupštinu, a da tvrdite da se ne miješate u unutrašnje poslove. Plastičniji primjer miješanja u unutrašnje poslove jedne zemlje ne postoji. Ja kao diplomata u institucije drugih država ulazim na glavna vrata", rekao je juče Dimitrov, a prenosi KRIK.

Dodao je i da nije dobro da izgradnja novih odnosa sa Srbijom započne skandalima.

Novinari KRIK-a, Nove TV i OCCRP-ja ranije su imali uvid u dokumenta makedonske tajne policije, među kojima su i transkripti prisluškivanih razgovora između pripadnika srpske BIA-e i savjetnika u srpskoj ambasadi u Skoplju Gorana Živaljevića i poslanika makedonskog parlamenta i predsednika Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivana Stoilkovića. Makedonska obavještajna služba navodi da je za prisluškivanje postojao sudski nalog.

U dokumentima piše da su aktivnosti Živaljevića, dugogodišnjeg obavještajca i savjetnika u ambasadi Srbije, postajale više obavještajne nego diplomatske kako se mijenjala politička situacija u Makedoniji.

"Prema našim otkrićima možemo zaključiti da je obavještajac BIA Goran Živaljević u Makedoniji koristio obavještajne metode koje izlaze van okvira diplomatskog statusa… što dovodi u pitanje legitimnost i legalnost njegovih akcija".

Živaljević je bio u makedonskom parlamentu kada je grupa ljudi upala i fizički napala članove opozicionih stranaka, o čemu svjedoči i fotografija koja je napravljena te večeri.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, međutim, tvrde da je Živaljević radio svoj posao i izvještavao iz parlamenta.

"Njegov posao je da informiše šta se dešava u Republici Makedoniji. Živaljević je zvanični predstavnik BIA u Makedoniji, on nije tamo ilegalno", rekao je Dačić.

Služba navodi da prisluškivani razgovori i ostala prikupljena dokumentacija pokazuje da je "uz posredovanje Živaljevića i Stoilkovića u martu 2017. godine, novinar i vojno-politički komentator i član parlamenta iz vladajuće SNS stranke Miroslav Lazanski doveden u Makedoniju sa ciljem da izvede propagandne akcije".

Cilj je bio, kako se navodi, da se promoviše ruska politika i bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, ali i borba protiv ulaska Makedonije u NATO.

Lazanski je novinarima KRIK-a rekao da je u Makedoniji samo radio novinarski posao.

Bonus video: