Makedonija: Džaferi prvu sjednicu skupštine počeo na albanskom

Primjedbe na pozdravno obraćanje Džaferija na albanskom iznio je poslanik opozicione VMRO DPMNE Antonijo Milošoski, navodeći da po zakonu na svom jeziku mogu da se obraćaju poslanici, ali ne i da se vodi plenarna sjednica
0 komentar(a)
Talat Džaferi, Foto: Twitter
Talat Džaferi, Foto: Twitter
Ažurirano: 30.05.2017. 11:34h

Predsjednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi vođenje svoje prve sjednice počeo je pozdravnim obraćanjem na albanskom jeziku.

Džaferi, prvi Albanac na čelu Sobranja Republike Makedonije, nakon kratkog uvoda na maternjem albanskom prešao je na makedonski i najavio da će plenarne sjednice parlamenta voditi na makedonskom jeziku.

Primjedbe na pozdravno obraćanje Džaferija na albanskom iznio je poslanik opozicione VMRO DPMNE Antonijo Milošoski, navodeći da po zakonu na svom jeziku mogu da se obraćaju poslanici, ali ne i da se vodi plenarna sjednica.

Milošoski i drugi poslanik VMRO DPMNE Ilija Dimovski su sa govornice poručili da ga ne priznaju kao predsjednika parlamenta, već samo kao kolegu poslanika, na šta je Džaferi odgovorio da će onda sa njima komunicirati na albanskom.

"Ako mi se obraćate kao poslaniku, u tom slučaju, prema Zakonu o jezicima, imama pravo da koristim svoj maternji jezik", rekao je Džaferi.

Nakon nekoliko proceduralnih zabilješki poslanika počela je plenarna sjednica na kojoj bi trebalo da bude izabrana koaliciona vlada SDSM i dvije albanske partije, DUI i Alijanse za Albance.

Džaferi je i ranije buru izazvao preuzevši dužnost predsjednika Sobranja 3. maja u kabinet unio dvije zastave Albanije, ali ih je ubrzo nakon toga uklonio pošto su neki ambasadori upozorili Ahmetija da je to nepotrebna provokacija.

Bonus video: