Poletaev: Dalje finansiranje Agrokora zavisi od saradnje u rješavanju problema koncerna

Poletaev će od države pokušati da dobije ono što nisu uspjeli od vanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka, "senior status" ili prvenstvo u naplati
0 komentar(a)
Agrokor, Foto: Twitter
Agrokor, Foto: Twitter
Ažurirano: 29.05.2017. 11:09h

Prvi zamjenik predsjednika Uprave Sberbanke Maksim Poletaev izjavio je danas posle sastanka s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem da će nastavak finansiranja posrnulog koncerna Agrokor zavisiti "od nivoa saradnje" i da bi se trebalo naći rješenje. "Imali smo vrlo jasan sastanak. Razgovarali smo o mnogim pitanjima, i mislim da bi trebalo da nađemo rješenje", rekao je Poletaev u kratkoj izjavi novinarima ispred sjedišta Vlade u Zagrebu. Na pitanje hoće li ruska Sberbanka nastaviti da finansira Agrokor, on je odgovorio da "to zavisi o nivou saradnje", ne preciziravši na šta se konkretno to odnosi. Na sastanku s drugim čovekom Sberbanke, najvećeg kreditora Agrokora, o problemu daljeg finansiranja Agrokora bila je i ministarka privrede Martina Dalić. Vlada je saopštila da su Plenković i Poletaev razgovarali o situaciji u kompaniji Agrokor i toku procesa vanredne uprave, kao i da je sastanak protekao u pozitivnoj atmosferi "uz razmjenu mišljenja". "Složili su se da je zajednički cilj osigurati održivo i uspješno poslovanje kompanije kao preduslov za očuvanje radnih mjesta i na kraju naplatu potraživanja svih povjerenika", navela je Vlada. Prema pisanju medija, Poletaev od hrvatske države pokušava da dobije "senior status" ili prvenstvo u naplati, jer bez toga banka ne namjerava da isplati Agrokoru novi kredit. Premijer Andrej Plenković izjavio je, međutim, ranije da očekuje nastavak saradnje i finansiranja po povoljnijim uslovima nego ranije. On je rekao da Agrokor može da dobije svježu likvidnost od niza komercijalnih banaka. Očekuje se da će se tokom dana Poletaev sastati i s vladinim vanrednim povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom i vodećim hrvatskim privrednicima, klijentima Sberbanke.

Ruska banka dosad je kreditirala Agrokor s oko 1,1 milijardu eura, a posljednji kredit u iznosu od oko 100 miliona eura odobrili su koncernu početkom godine.

Bonus video: