Vučić: Ime mandatara u junu, članstvom u NATO bi brže postali član EU, ali...

"Ako jednom uđete u NATO suprotno volji stanovništva to je nepopravljiva odluka...izazivate dugročne poremećaje...To nije odluka koja se zaboravlja za dvije-tri godine", rekao je Vučić
7 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 22.05.2017. 12:05h

Predsjednik Vlade Srbije i novoizabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će ime mandatara za sastav nove vlade biti poznat 11, 12. ili 13. juna.

Vučić je novinarima u Beogradu rekao da će preuzeti dužnost predsjednika Srbije 30. ili 31. maja, a da će inauguracija biti oko 20. juna.

"Da li će biti 22, 23. ili 24. jun to ćemo vidjeti narednih dana", kazao je Vučić.

On je rekao da bi volio da prije inauguracije bude izabrana nova vlada.

"Volio bih da kao predsjednik Republike sačekam nove članove vlade", rekao je Vučić.

Cilj Srbije je da ostane vojno neutralna

Vučić je izjavio i da je cilj Srbije da ostane vojno neutralna i da čini sve da bi opstala kao samostalna i suverena država.

On je na predavanju studentima Fakulteta za bezbjednost podsjetio da je strateški cilj Srbije članstvo u EU, uz održavanje najboljih mogućih odnosa sa Rusijom i Kinom.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je Srbija, kako je naveo, uspjela u tome i što ima pohvale za saradnju i iz Rusije, SAD, EU.

Govoreći o globalnim bezbjednosnim izazovima u 21. vijeku, Vučić je rekao da poznaje najmanje tri profesora sa Fakulteta bezbjednosti koji su za to da Srbija uđe u NATO, a najmanje jednog koji misli suprotno, odnosno zalaže se za savez sa Rusijom.

"Ne želimo da pripadamo nijednom vojnom ili odbrambenom bloku", rekao je Vučić i dodao da bi Srbija, ako pristupi NATO-u riješila dio problema, brže bi postala član EU, ali bi to učinila uz protivljenje 75 odsto stanovništva

"Ako jednom uđete u NATO suprotno volji stanovništva to je nepopravljiva odluka...izazivate dugročne poremećaje...To nije odluka koja se zaboravlja za dvije-tri godine", rekao je Vučić.

Gašić novi šef BIA

Vučič je izjavio danas da će Bratislav Gašić biti novi šef Bezbjednosno-informativne agencije (BIA).

"Gašić je izdražao godinu i po dana bez ijedne funkcije", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Vučić je rekao da je Gašić godinu i po dana bio izopšten sa javne scene i platio je skupu cijenu za jedan incident.

Bonus video: