BiH: Kriminalci pripremaju atentat na ministra bezbjednosti

Mektić je poznat je po odlučnom zalaganju za borbu protiv kriminala i korupcije i razotkrivanje njihovih veza s političkim strukturama
74 pregleda 0 komentar(a)
Bosna protesti, Sarajevo protesti, Foto: Reuters
Bosna protesti, Sarajevo protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2017. 10:49h

Na ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića priprema se atentat, a informacije o tome imaju policijske agencije i već preduzimaju potrebne mjere zaštite, saopštili su u četvrtak lokalni mediji u toj zemlji.

Vijest o planovima za atentat na ministra Mektića prvi je objavio portal Žurnal, a sam ministar je potvrdio kako i sam ima informacije koje to potvrđuju, prenosi Hina.

"Kontaktirali su me direktori policijskih agencija i obavijestili me o svemu“, izjavio je Mektić.

Podatke o pripremama atentata iza kojih navodno stoje kriminalne grupe prikupila je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) koja je to podijelila s policijskim strukturama u zemlji.

Tu su informaciju početkom sedmice dobili Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) te MUP-ovi Federacije BiH i Republike Srpske.

Da se atentat zaista priprema potvrdila su najmanje tri izvora koji su to opisali kao akciju "kriminalne grupe s područja BiH i zemalja iz okruženja".

Informacije OSA-e su kako se već traži osoba koja bi pripremila i izvršila ubistvo.

Mektić kao ministar na državnom nivou nema operativna oblašćenja nad istragama i djelovanjem policijskih agencija, ali poznat je po odlučnom zalaganju za borbu protiv kriminala i korupcije i razotkrivanje njihovih veza s političkim strukturama.

Mektić je ujedno oštar kritičar pravosudnog sistema za koji tvrdi da loše radi svoj posao, ali i vlasti Milorada Dodika.

Bonus video: