Džaferi: Spreman da razgovaram sa Grčkom oko imena

Džaferi je napomenuo da je on predstavnik zvanične državne istitucije, Sobranja Makedonije i da bi u tom kontekstu u krajnjem mogućem rješenju bilo normalno da bude uključen i parlament
1 komentar(a)
Makedonija, protest, Foto: Beta-AP
Makedonija, protest, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 13.05.2017. 07:54h

Predsjednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi izjavio je da ne isključuje mogućnost da se uključi u rješavanje spora Makedonije sa susjednom Grčkom oko imena makedonske države.

"Ako nadležne institucije smatraju da je neophodno uključenje predsjednika Sobranja u proces pregovaranja, razgovaranja i pronalaženja odgovarajućeg rješenja oko tog pitanja zašto ne bih", rekao je Džaferi u intrervjuu agenciji Beta.

Džaferi je napomenuo da je on predstavnik zvanične državne istitucije, Sobranja Makedonije i da bi u tom kontekstu u krajnjem mogućem rješenju bilo normalno da bude uključen i parlament, imajući u vidu da bi određene odluke svakako prošle kroz parlamentarnu proceduru.

Na pitanje kako vidi način na koji bi bio riješen decenijski spor dvije susjedne zemlje oko imena, on je rekao da se "kao predsjednik Sobranja ne bi upuštao u analizu o tom pitanju".

Prema njegovim riječima postoje "nadležne institucije koje vode taj proces pod pokroviteljstvom UN". "U u tom kontekstu suvišno bi bilo bilo kakvo moje izjavljivanje po tom pitanju", rekao je predsjednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi u intervjuu Beti.

Bonus video: