Vučić: Crkva ne treba da donosi ključne političke odluke

"Meni Crkva ništa nije kriva. To ne znači da ću uvijek sa svakom izjavom bilo kog predstavnika Crkve morati da se saglasim. Mi smo sekularna država, veoma ih poštujem, nisam neki veliki vjernik, ali jesam vjernik", naveo je Vučić
4 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 21.05.2018. 15:09h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Bakuu da Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne treba da donosi ključne političke odluke u zemlji, ali da ima pravo da iznosi svoj stav.

"Ne mislm da ključne političke odluke treba da donosi Crkva, ali naravno da ima pravo da iznosi svoj stav, nemam nikakav problem sa tim", rekao je Vučić novinarima tokom posjete Azerbejdžanu.

Upitan da prokomentariše pisanje lista Blic, da je državi samo SPC kriva za Kosovo, Vučić je kazao da Crkvi "ne osporava pravo da iznosi mišljenje, ali da on ne mora da se saglasi sa svakom izjavom predstavnika Crkve".

"Meni Crkva ništa nije kriva. To ne znači da ću uvijek sa svakom izjavom bilo kog predstavnika Crkve morati da se saglasim. Mi smo sekularna država, veoma ih poštujem, nisam neki veliki vjernik, ali jesam vjernik", naveo je Vučić.

Rekao je da "ne misli da je malo učinio za SPC, ni lično ni kao predsjednik vlade i države", i dodao da će "teško pronaći nekog da je više učinio".

SPC je 10. maja objavila poruku nedavno održanog Svetog arhijerejskog sabora u kojoj se navodi da Kosovo predstavlja "neotuđivi središnji dio Srbije" i u kojoj apeluje na zvaničnike Srbije "da nikada ne smiju da daju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije".

Vučić je na to reagovao 11. maja, izjavivši da poštuje stav Crkve, ali da ne vidi koje rješenje ona nudi, i dodao da zamrznuti konflikt s Kosovom nije rješenje i da je potrebno postići kompromis.

"Sve poštujem, ali nisam vidio šta je rješenje. Da smo protiv svega i da čekamo bolja vremena, kad nas bude pet ili tri miliona ili kad nam drugi pobjegnu još 50 godina", kazao je Vučić tada.

Preporučujemo za Vas