"Informer" otišao iz CG, sad "zavodi red" u Makedoniji

Tabloid koji je pod kontrolom srpskih vlasti, kako je to svojevremeno potvrdio neformalni savjetnik srpskog premijera Aleksandra Vučića, Vladimir Beba Popović, je nakon niza brutalnih kampanja u Crnoj Gori, sada predvodnik kampanja protiv oponenata Nikole Gruevskog
173 pregleda 14 komentar(a)
Informer, Foto: Novinarnica.net
Informer, Foto: Novinarnica.net
Ažurirano: 09.05.2017. 11:12h

Tabloid "Informer", sa sjedištem u Beogradu, ima novu regionalnu metu u pokušaju da se zavede red u toj državi, a sada je to Makedonija.

Tabloid koji je pod kontrolom srpskih vlasti, kako je to svojevremeno potvrdio neformalni savjetnik srpskog premijera Aleksandra Vučića, Vladimir Beba Popović, je nakon niza brutalnih kampanja u Crnoj Gori, sada predvodnik kampanja protiv oponenata Nikole Gruevskog.

I dok je nekadašnji formalni urednik crnogorskog izdanja (koje je u međuvremenu ugašeno) morao da plati kaznu zbog naslova "Šiptarska svinjarija", u srpskom izdanju je to prethodnih sedmica standard.

Naslovima "Zaev i Zapad od Makedonije na silu prave zemlju Šiptariju", "Šiptari: Zaevu smo dali keš za "veliku Albaniju"", "Makedonija postala Šiptarija", Informer daje potporu medijima bliskim Gruevskom kako bi se blatila na izborima izabrana većina koja pokušava da formira vlast.

Na meti su se našli i oni mediji u Srbiji koji nisu htjeli da prate kampanju i koji su ukazivali na licemjerje Gruevskog i pokušaje da spasi vlast i jednu od najbogatijih svjetskih partija (VMRO-DPMNE) tako što će žrtvovati cijelu državu, kako su to ocjenili brojni analitičari. Tako je na naslovnoj strani Infomera završio i vlasnik AMG Aleksandar Rodić sa navodima da je "za šiptarske masne pare napao Srbiju" zbog objava u najtiražnijem makedonskom listu "Sloboden pečat".

Uredništvo tog lista je uputilo apel novinarskim udruženjima i međunarodnim diplomatskim misijima u Skoplju da podrže pravo na slobodno izvještavanje, nakon sinhronizovanih napada Infomera i medija pod kontrolom Gruevskog.

"Na naslovnoj strani Informera, poznatog po širenju nacionalne i vjerske netrpeljivosti i mržnje, objavljen je tekst o navodnom upitnom finansiranju "Slobodnog pečata". Osim toga, na naslovnici iu članku objavljenom u štampanom i digitalnom izdanju novina, vlasnik naše kompanije je nazvan izdajnikom zbog slobodne uređivačke politike Slobodnog pečata. Isti tekst su preuzeli makedonski portali Kurir i Republika, mediji koji su pod direktnom kontrolom Nikole Gruevskog, u cilju diskreditovanja naše firme i pritiska na uredništvo našeg nezavisnog medija, koje se odavno sprovodi i ozbiljnim ekonomskim pritiskom", navodi se u obraćanju glavnog urednika lista Branka Geroskog.

On smatra da je taj napad očigledno posljedica povezanosti Beograda i Skoplja na toj liniji sa ciljem da se uguši sloboda medija i plasiraju lažne vijesti i izmišljeni scenariji.

"U ime uredništva lista "Sloboden pečat", ja lično mogu da potvrdim da redakcija i novinari našeg medija imaju rijetku čast da slobodno izvještavaju i vode uređivačku politiku samostalno, odgovorno i na bazi ličnog integriteta, bez ikakvog pritiska od strane vlasnika i uprave firme, što je rijedak primjer u našoj zemlji, a vjerovatno i u regiji. Uredništvo namjerava da nastavi da slobodno djeluje, izvještava o činjenicama, da se bori protiv medijskog mraka i odupire napadima koji dolaze od strane pro-vladine propagande u Makedoniji i medija iz drugih zemalja, ali tnam je potrebna vaša moralnu podršku i pomoć", zaključuje Geroski.

Bonus video: