PETICIJOM PROTIV DARVINA U ŠKOLAMA

Srbija: Akademici i doktori protiv teorije evolucije

Peticiju protiv izučavanja Darvinove teorije evolucije potpisala su 52 akademika, naučna savjetnika i profesora univerziteta, 61 doktor nauka, pet magistara nauka i pedeset ljekara specijalista
95 pregleda 5 komentar(a)
Čarls Darvin, Foto: Wikimedia Commons
Čarls Darvin, Foto: Wikimedia Commons
Ažurirano: 05.05.2017. 14:22h

Ministarstvu prosvjete Srbije, Odboru za obrazovanje, predsjedništvu SANU i univerzitetima predata je peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije, piše dnevni list Danas.

Kako navodi list, peticiju protiv izučavanja Darvinove teorije evolucije potpisala su 52 akademika, naučna savjetnika i profesora univerziteta, 61 doktor nauka, pet magistara nauka i pedeset ljekara specijalista.

Među potpisnicima su i 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i hemičara, osam umjetnika, pet novinara i pet svještenika.

Uz peticiju, u koju je Danas imao uvid, navedena je molba da institucije kojima je dostavljena ozbiljno razmotre činjenice navedene u objašnjenju peticije i, kako piše, "srazmjerno značajnoj ulozi u državi i društvu doprinesu realnom sagledavanju i usaglašavanju navedenih činjenica".

Za profesora Željka Tomanovića, dekana Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, peticija ne predstavlja novinu.

"Radi se o starim kreacionističkim idejama koje su potpuno anahrone i nenaučne. Ne postoji nijedno naučno saznanje koje ide u prilog navedenim tvrdnjama i negiranju evolucije. Kreacionističke ideje su potekle od kvazireligijskih organizacija iz SAD i ostalih zapadnih zemalja, a danas su raširene svuda. Mada sam siguran da državne institucije neće ozbiljno shvatiti peticiju, ipak će visokoškolske i naučne ustanove reagovati kod nadležnih", kaže Tomanović za Danas.

List Danas nije dobio komentar iz sprskog ministarstva prosvjete o peticiji.

Ministarka prosvjete u vladi Vojislava Koštunice Ljiljana Čolić, inače profesorka univerziteta, 2004. godine je podnijela ostavku, nakon što je govorila o mogućem izbacivanju Darvinove teorije evolucije iz nastavnog programa u Srbiji.

Za list Danas je rekla da je ta teorija "vreijđa kao pravoslavnu hrišćanku".