OCJENA RUSKOG AMBASADORA PRI EU

Čizov: Balkan uvijek ima alternativu evropskim intergracijama

Kako prenosi briselski portal Euraktiv, Čižov je naglasio da se Moskva, „za razliku od Sjedinjenih Američkih Država i EU, ne miješa u političku krizu u Makedoniji“
0 komentar(a)
Balkan, Foto: Shutterstock
Balkan, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.05.2017. 18:46h

Ruski ambasador pri Evropskoj uniji (EU) Vladimir Čižov rekao je da bi njegova zemlja mogla da ponudi alternativu Makedoniji, Zapadnom Balkanu i bilo kojoj drugoj zemlji, jer, kako je kazao, uvijek postoji alternativa evroatlanskim integracijama.

Upitan u razgovoru sa odabranim novinarima kakav je uticaj Rusije u Makedoniji, u odnosu na uticaj Zapada, koji uključuje finansiranje iz EU, Čižov je kazao da se evroatlanska strategija Makedonije suočava sa određenim poteškoćama, nevezanim za aktuelnu krizu.

„Šta bi Rusija mogla da ponudi? Naravno, uvijek postoji alternativa evroatlanskoj integraciji, kao što neke zemlje razmišljaju, druge biraju suprotno. Ali naravno, neću reći da je evroatlantski put jedini dostupan zemljama Balkana ili bilo kojim drugim“, rekao je on.

Kako prenosi briselski portal Euraktiv, Čižov je naglasio da se Moskva, „za razliku od Sjedinjenih Američkih Država i EU, ne miješa u političku krizu u Makedoniji“.

„Vjerujemo da je krajnji cilj sačuvati Makedoniju kao jedinstvenu zemlju, sačuvati njen ustav i omogućiti političkim snagama da se dogovore o tome kako nastaviti dalje“, rekao je Čižov.

On je ponovio da lično smatra da bi vjerovatno trebalo da se održi novi krug izbora u Makedoniji.