Džaferi pisao Ivanovu: Dodijelite Zaevu mandat za formiranje vlade Makedonije

Novoizabrani predsjednik Sobranja očekuje da predsjednik države postupi po Ustavu
0 komentar(a)
Talat Džaferi, Zoran Zaev, Foto: Beta/AP
Talat Džaferi, Zoran Zaev, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.05.2017. 10:55h

Predsjednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi poslao je danas predsjedniku države Đorđu Ivanovu pismo u kojem traži da mandat za formiranje makedonske vlade dodijeli lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i parlamentarne većine Zoranu Zaevu.

Kako je saopšteno iz kabineta Džaferija, Ivanov je obaviješten da je formirana parlamentarna većina (koju čine SDSM i albanske stranke DUI, Besa i Alijansa za Albance) i da je izabran predsjednik Sobranja Republike Makedonije.

Novoizabrani predsjednik Sobranja, dodaje se, očekuje da predsjednik države postupi po Ustavu i da parlamentarnoj većini dodijeli mandat za formiranje nove vlade Makedonije.

Džaferi je nakon što je izabran 27. aprila izjavio da Ivanov ima rok od 10 dana da uruči mandat Zaevu, upozoravajući da će ako to ne uradi počiniti krivično djelo.

Ivanov, koji od početka marta odbija da dodijeli mandat Zaevu, nakon sastanka sa visokim predstavnikom Stejt departmenta Hojtom Brajanom Jiem, zatražio je od lidera SDSM da održi javno datu riječ i da pruži garancije da će njegova vlada raditi na jačanju unitarnosti Makedonije, ali i pomoć SAD na pronalaženju rešenja da se prevaziđu prepreke.

Kablovska Televizija 24 navodi da se nezvanično, prema diplomatskim izvorima, ne isključuje “u narednom periodu mogućnost za sastanak predsjednika države i lidera SDSM".

Zaev je sinoć na sjednici Centralnog odbora SDSM izjavio da očekuje da će veoma brzo započeti pregovore o formiranju nove vlade sa strankama sa kojima je formirana parlamentarna većina.

Bonus video: