"ZATRAŽIO DA SE OSTAVE PEČATI I NE PRAVE PROBLEMI"

Faktor: Gruevski rekao da VMRO DPMNE ide u opoziciju

Gruevski je navodno rekao i da je već umoran, da skoro da ne može da naiđe na prijateljski odnos u međunarodnoj zajednici, da su im sva vrata zatvorena
108 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Gruevski, Foto: Facebook
Nikola Gruevski, Foto: Facebook
Ažurirano: 04.05.2017. 10:00h

Lider VMRO DPMNE i bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski je na sastanku Izvršnog komiteta saopštio da stranka ide u opoziciju, objavio je danas portal Faktor.

Kako se navodi, tu informaciju su potvrdil visoki partijski, ali i diplomatski izvori.

Prama informacijama tog portala, na sjednici Izvršnog komiteta VMRO DPMNE preksinoć, Gruevski je objasnio supartijcima da odlaze u opoziciju i zatražio da nosioci javnih funcija "ostave pečate" bez pravljenja problema.

Gruevski je navodno rekao i da je već umoran, da skoro da ne može da naiđe na prijateljski odnos u međunarodnoj zajednici, da su im sva vrata zatvorena i da VMRO DPMNE od sredine maja prelazi u opoziciju.

Partijski i diplomatski izvori navode da neće biti iznenađenje i ukoliko se desi da se Gruevski već na narednom kongresu VMRO DPMNE povuče i iz partijskih aktivnosti, dodaje portal.

Nakon što je juče poslanik parlamentarne većine koju predvodi SDSM Talat Džaferi preuzeo funkciju predsjednika Sobranja Makedonije po društvenim mrežama i medijima je primjetno nezadovoljstvo članstva VMRO DPMNE.

Na zvaničnom Fejsbuk profilu Gruevskog prvi put su se pojavili negativni komentari i poruke, a brojni su zahtjevi da poslanici podnesu ostavke jer nisu spriječili imenovnje Džaferija.

U makedonskim medijima se kao najozbiljniji kandidat da naslijedi Gruevskog pominje poslanik te stranke Vladimir Đorčev. Od ranije se u javnosti pominju i potpredsednik stranke i ministar zdravlja Nikola Todorov, a u posljednje vrijeme i član Izvršnog komiteta Hristijan Mickovski.

Neimenovani diplomatski izvori su, za portal A1 on, rekli da bi za VMRO DPMNE bilo dobro ukoliko bi je vodio Đorčev, jer to što je stao u zaštitu poslanika tokom nasilja u Sobranju pokazuje visoku svijest o potrebi da se desnica demokratizuje.

Portal navodi da se kao novi lideri VMRO DPMNE u tim krugovima vide Nikola Todorov i ministar spoljnih poslova Nikola Poposki.