Plenković: Monstruozne optužbe da ja i ova Vlada štitimo kriminal u Agrokoru

Plenković je rekao da se u Saboru juče vodila rasprava o Mariću "na temelju pamfleta" i da je ona pokazala da postoje stranke koje su spremne bez dokaza da ostave utisak da je Marić "nešto kriv"
0 komentar(a)
Andrej Plenković, Sabor Hrvatske, Foto: Betaphoto/HINA
Andrej Plenković, Sabor Hrvatske, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 04.05.2017. 09:17h

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovo je danas, uoči glasanja o opozivu ministra finansija Zdravka Marića, odbacio sve optužbe protiv njega i ocijenio "monstruoznim" tvrdnje da Vlada štiti kriminal u Agrokoru.

"Monstruozne optužbe da ja i ova Vlada štitimo kriminal u Agrokoru, ta vrsta manipulacija neće proći, jer su lažne", rekao je premijer na početku sjednice Vlade.

On je rekao da se u Saboru juče vodila rasprava o Mariću "na temelju pamfleta" i da je ona pokazala da postoje stranke koje su spremne bez dokaza da ostave utisak da je Marić "nešto kriv".

Plenković je naglasio da neće dopustiti takvu vrstu diskvalifikacije ministra koji je u ovoj, ali i u prethodnoj vladi, pokazao da je stručan i koji je doprinio stabilnosti zemlje, rastu BDP, kao i ukupno pozitivnoj slici o hrvatskoj privedi.

Sabor Hrvatske danas treba da glasa o opozivu ministra finansija Zdravka Marića, a sjednica Sabora počela je pauzom zbog konsultacija poslaničkih klubova o inicijativi Mosta za raspuštanje parlamenta ako se pokaže da Vlada nema većinu.

Hrvatsku potresa politička kriza i neizvjesnost izazvana raspadom vladajuće koalicije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Mosta, pošto je premijer i lider HDZ Andrej Plenković prošle sedmice iznenada smijenio trojicu ministara iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti, jer nisu podržali ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv tražila opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP).

U Saboru traju konsultacije, a i dalje se ne zna imaju li opozicija i Most većinu od 76 poslanika za rušenje Marića, čiji bi opoziv zadao ozbiljan udarac premijeru Plenkoviću i učinio izvjesnijim vanredne parlamentrane izbore.

Most predožio raspuštanje Sabora ako Plenković ne pokaže većinu

Poslanički klub Mosta uputio je nešto prije ponoći u parlamentarnu proceduru predlog odluke o raspuštanju hrvatskog Sabora, ali je riječ tek o inicijativi koja još nije dobila dovoljnu podršku poslanika.

"Most je podnio predlog za raspuštanje Sabora koji u četvrtak može da bude povučen ako se pokaže da postoji nekakva saborska većina, ali ono što je sada očito je da te saborske većine nema i da je premijer destabilizirao državu i srušio Vladu", rekao je novinarima poslanik Mosta Nikola Grmoja.

U Saboru je do kasno sinoć trajala maratonska sjednica na kojoj se burno rapravljalo o predlogu opozocione Socijaldemokratske partije (SDP) da se opozove ministar finansija Zdravko Marić.

I dok opozicija tvrdi da uz Most i neke manje poslaničke klubove imaju dovoljan broj glasova, 76, za izglasavanje nepovjerenja Mariću, premijer Andrej Plenković, koji je u parlamentu žustro branio svog ministra, vjeruje da će on nastaviti da obavlja dužnost i poslije današnjeg glasanja.

Opozicija u predlogu za opoziv Marića tvrdi da je ministar, kao jedan od bivših direktora u Agrokoru, u sukobu interesa i da je morao da zna o finansijskom stanju tog koncerna koje je dovelo do krize u zemlji.

Ministar finansija Zdravko Marić odbacio je u Saboru sve optužbe kao promašene i neutemeljene i poručio da odgovorno obavlja svoju funkciju.

Ukoliko opozicija danas na glasanju uspe da obezbedi najmanje 76 glasova poslanika u Saboru za izglasavanje nepovjerenja Mariću, to će biti veliki udarac za Vladu, ali ne mora da dovede do njenog pada i ostavke premijera.

Analitičari ukazuju da su sve opcije moguće, od one da se premijer povuče i da budu raspisani novi izbori, pa do toga da Plenković složi novu parlamentranu većinu, uprkos Mariću.

Hrvatsku potresa politička kriza i neizvjesnost izazvana raspadom vladajuće koalicije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Mosta pošto je premijer i lider HDZ Andrej Plenković prošle sedmice iznenada smijenio trojicu ministara iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti, jer nisu podržali ministra finansija Zdravka Marića.

Bonus video: