"DŽAFERI ĆE USKORO OBAVIJESTITI IVANOVA O PARLAMENTARNOJ VEĆINI"

Zaev: Slijedi izbor makedonske vlade; SDSM: Postoji organizovani, krvavi scenario

Zaev je u razgovoru sa ambasadorom EU u Skoplju Samuelom Žbogarom i ambasadorima nekoliko evropskih država rekao da je novi predsjednik parlamenta izbran na legitiman način
0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2019. 17:47h

Lider SDSM Zoran Zaev je poručio da poslije izbora Talata Džaferija za predsjednika Sobranja Makedonije, treba da uslijedi izbor nove vlade na čelu sa SDSM.

Zaev je u razgovoru sa ambasadorom EU u Skoplju Samuelom Žbogarom i ambasadorima nekoliko evropskih država rekao da je novi predsjednik parlamenta izbran na legitiman način i da će Džaferi uskoro predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova informisati da postoji deklarisana većina u parlamentu, čime će ga obavezati da lideru SDSM povjeri mandata za sastav vlade, prenosi MIA.

Socijaldemokratski savez Makedonije saopštio je da kazne za protivustavnu opstrukciju prenosa vlasti "uključuju duge zatvorske kazne". 

SDSM je pozvao domaću i međunarodnu javnost da zahtijeva da Džaferiju iz stranke Albanaca u Makedoniji DUI, čiji su poslanici zajedno sa predstavnicima SDSM u Sobranju u četvrtak uveče izabrali bude dozvoljeno da preuzme funkciju. 

"Prenos vlasti je naš vrhovni nacionalni interes i svaka opstrukcija u tom smislu predstavlja krivično djelo protiv Ustava. Nasilnom retorikom organizatora protesta i porukama upućenim putem društvenih mreža podstiče se nemir i šire laži, što pokazuje da postoji organizovani, krvavi scenario krivičnog djela sprečavanja ustavnog poretka terorističkim aktivnostima. Kazne za ovo uključuju dugi zatvor", stoji u saopštenju SDSM. 

U Sobranju Makedonije danas poslije podne je pronađena improvizovana eksplozivna naprava, objavila je makedonska policija.