Makedonija: Traže da imenovanje Džaferija bude objavljeno u Službenom vjesniku

Novi predsjednik Sobranja Talat Džaferi je došao na posao u parlament, nakon što je juče, poslije prvog zvaničnog sastanka na toj funkciji sa visokim funcionerom Stejt departmenta Hojt Brajan Jiem, rekao da će već u utorak pokušati da Sobranje "stavi u funkciju normalnog rada"
65 pregleda 0 komentar(a)
Talot Džaferi, Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Talot Džaferi, Zoran Zaev, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 02.05.2017. 17:44h

Službenom vjesniku Makedonije podnijet je zahtjev da objavi odluku o izboru Talata Džaferija za predsjednika Sobranja, izjavio je danas poslanik Demokratske unije za integraciju (DUI), partije koja okuplja Albance u Makedoniji, Artan Grubi.

Grubi je istakao da ne očekuje opstrukcije i da se nada da će Službeni vjesnik poštovati odluku parmentarne većine okupljene oko Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), u kojoj je njegova i Džaferijeva stranka DUI.

Džaferi je danas od generalnog sekretara parlamenta formalno zatražio da se omogući nesmetan rad novom predsjedničkom kabinetu, ali mu je odgovoreno da će se postupiti po tom zahtjevu kada odluka o imenovanju bude objavljena u Službenom vjesniku, rekao je Grubi.

"Zatražili smo od generalnog sekretara da omogući da funcioniše kabinet predsjednika Sobranja Talata Džaferija. Ali moramo da imamo u vidu i da jedna kancelarija nije institucija, već da je institucija Talat Džaferi, koji je izabran glasovima predstavnika većine građana", istakao je poslanik DUI.

Artan Grubu je rekao da očekuje da će preovladati razum kod nove opozicije, stranke VMRO DPMNE, čiji se poslanici, kako je rekao, sada "sjede u jednoj kancelariji u Sobranju i druže se sami sa sobom".

Poslanici VMRO DPMNE, među kojima su i predsjedavajući konstitutivne sjednice Trajko Veljanovski i lider te stranke Nikola Gruevski, zaposjeli su jutros kancelarije namijenjene predsjedniku parlementa. Ta stranka osporava izbor Džaferijia, čiji su izbor priznale SAD, EU i NATO.

Džaferi pokušava da preuzme vlast u Sobranju, VMRO DPMNE blokira kabinet

Novozabrani predsjednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi zatražio je ranije danas pismeno od generalnog sekretara parlamenta da skupštinska administracija omogući da to zakonodavno tijelo počne ponovo da funcioniše predvođeno novim predsjednikom.

Istovremeno dok Džaferi pokušava da preuzme vlast u Sobranju, kako su javili neki mediji, a poslanici VMRO DPMNE, koji osporavaju izbor poslanika DUI Talata Džaferija, kojeg je postavila parlamentarna većina okupili su se u kabinetu predsjednika Sobranja, zajedno sa predsjedavajućim konstitutivne sjednice Trajkom Veljanovskim.

Poslanik VMRO DPMNE Antonio Milošoski je preko svog Fejsbuk profila poručio da Makedoniji "nije potreban nelegalni predsjednik Sobranja, nelegalna vlada i stvaranje paralelnih institucije, koje mogu da izazovu štetne i nepopravljive posljedice".

Visoki funcioner VMRO DPMNE je objavio i fotografiju svih poslanika te stranke u kabinetu predsjednika Sobranja.

Poslanik i visoki funcioner DUI Artan Grubi je izjavio da nisu tačne informacije koje su objavili pojedini mediji, da poslanici VMRO DPMNE "živim štitom ne dozvoljavaju novom skupštinskom spikeru da uđe u svoj kabinet", prenio je Radio Slobodna Evropa na makedonskom.

Grubi je istakao da poslanici parlamantarne većine, zajedno sa predsjednikom Talatom Džaferijem, obavljaju svoje administrativne obaveze.

"Da bi se Sobranje vratilo u funkciju, gospodin Džaferi je u normalnoj radnoj atmosferi, dao potrebna adminstrativna uputstva", rekao je Grubi.

Kabinet predsjednika Sobranja je u dijelu parlamenta u koji novinari nemaju pristup.

Novi predsjednik Sobranja Talat Džaferi je jutros došao na posao u parlament, nakon što je juče, poslije prvog zvaničnog sastanka na toj funkciji sa visokim funcionerom Stejt departmenta Hojt Brajan Jiem, rekao da će već u utorak pokušati da Sobranje "stavi u funkciju normalnog rada".

Predsjedavajući konstitutivnom sjednicom Sobranja Trajko Veljanovski je, u subotu, rekao da Džaferi nije izabran na legitiman način i najavio da će zakazati nastavak sjednice "čim proradi oštećena oprema".

U zgradi makedonskog parlameta još su vidljivi tragovi krvi i polomljenog stakla u nasilju u četvrtak 27. aprila, kada su brojne pristalice VMRO DPMNE upale u Sobranje nakon što je parlamentarna većina koju sačinavaju SDSM i albanske partije DUI, Besa i Alijansa za Albance izglasali Džaferija za predsjedika parlamenta uz suprotstavljanje poslanika pojedinačno najbrojnije partije VMRO DPMNE.

Bonus video: