Zaev nakon razgovora sa Hojt Jiem: Ivanov će mi dodijeliti mandat za sastav vlade

"Tu je i program nove reformske vlade koji garantuje jedinstvo države, poštovanje Ustava, evroatlantske perspektive Makedonije, iako je to već jasno i domaćoj i međunarodnoj javnosti", rekao je Zaev, prenijeli su makedonski mediji
39 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2017. 19:55h

Novi predsjednik Sobranja izabran je legalno i legitimno, u skladu sa Poslovnikom, Ustavom i zakonima, kazao je danas lider opozicione SDSM, Zoran Zaev i najavio da će naredni korak biti formiranje nove reformske vlade u Makedoniji.

Zaev je, nakon razgovora u Skoplju sa zvaničnikom Sjedinjenih Američkih Država, Brajanom Hojtom Jiem, rekao da će makedonski predsjednik, Ðorđe Ivanov, donijeti akt kojim će potvrditi da u Sobranju postoji parlamentarna većina i dodijeliti mu mandat za sastav nove vlade.

"Tu je i program nove reformske vlade koji garantuje jedinstvo države, poštovanje Ustava, evroatlantske perspektive Makedonije, iako je to već jasno i domaćoj i međunarodnoj javnosti", rekao je Zaev, prenijeli su makedonski mediji.

On je naveo da će nova vlada biti spremna da sarađuje sa opozicijom u interesu budućih reformskih procesa.

"Ali u ovom trenutku je najvažnije da VMRO-DPMNE prihvati da je opozicija, kako bi se zaustavile tenzije”, rekao je Zaev.

Na sastanku Jia i Zaeva je zajednički osuđeno nasilje u parlamentu, i ukazano da je sada neophodno obezbijediti nesmetan prenos vlasti.

Hojt Ji: Podržavamo Džaferija, naredni korak treba da bude formiranje reformske vlade

Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju izbor predsjednika makedonskog parlamenta, Talata Džaferija, i spremne su sa njim da sarađuju, a naredni korak treba da bude formiranje reformske vlade, kazao je danas u Skoplju američki zvaničnik, Brajan Hojt Ji.

On je naveo da SAD snažno podržavaju Makedoniju na evropskom putu.

PoslIJe sastanaka sa liderima parlamentarnih stranaka i predsjednikom, Ðorđem Ivanovim, protekla dva dana, Ji je novinarima rekao da je zadovoljan konstruktivnim razgovorima koje je imao.

On je pozvao lidere partija i poslanike u Sobranju da dozvole rad novoj parlamentarnoj većini, koja treba da predloži novu vladu i vladin program.

O svemu tome, prema njegovim riječima, treba raspravljati u Sobranju.

Ji je, kako prenosi Tanjug, rekao da je srećan što su interesi i politika Makedonije i dalje usmjereni ka evropskim integracijama, kao i da je to država razvijene demokratije.

"Radujemo se saradnji sa svima u ostvarivanju tog cilja. Nedavni put Makedonije nije bio baš uspješan, posebno u poslednje dvije godine. Makedonski političari nijesu uspjeli da formiraju novu vladu od decembra, a to nije dobro za građane", rekao je on.

Amerika, rekao je Ji, osuđuje nasilje koje se dogodilo u zgradi parlamenta prošle sedmice i traži da se odgovorni privedu pravdi.

"Mi pozivamo političke lidere da pronađu rješenje za izlaz iz ove situacije. A to je da parlamentarna većina predloži formiranje vlade", rekao je Ji.

On je pozvao predstavnike političkih partija na dijalog, ali i predstavnike civilnog društva i sve zainteresovane, da im se, kako je rekao, priključe u iznalaženju najboljih rješenja.

Saopštio je da je zabrinut zbog toga što politički lideri nijesu uspjeli da formiraju vladu, koju bi, kako je rekao, priznala cijela međunarodna zajednica. Ji je kazao da još više zabrinjavaju incidenti koji su se dogodili u zgradi parlamenta.

"Još više zabrinjava nasilje u parlamentu kada je dio poslanika kukavički napao druge poslanike samo zato što su izabrali novog predsjednika", rekao je Ji.

Gruevski: Prijevremeni izbori najbolji i najbrži način za izlazak iz krize

Lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski danas je, u razgovoru sa zvaničnikom američkog Stejt dipartmenta Brajanom Hojt Jiem, rekao da je najbolji i najbrži način da Makedonija izađe iz krize održavanje prijevremenih izbora, zajedno sa opštinskim.

Gruevski je na sastanku sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju izrazio zabrinutost zbog nedavnog nasilja u makedonskom parlamentu, ali i zbog „političkog nasilja” koje je partija SDSM počinila onog dana kada su stavili na glasanje izbor za „paralelnog predsjednika Parlamenta”, saopštila je ta stranka, prenosi MIA.

„Ovo političko nasilje koje izvodi SDSM nad tom institucijom, nad pravilima parlamenta, zakonima i Ustavom izaziva bijes, a dodatna provokacija bilo je pjevanje albanske himne. To se završilo nezakonitim pokušajem da se izabere predsjednik parlamenta, van svih procedura, a onda je skupštinska sjednica bila prekinuta, bez šanse da članovi parlamenta nominuju drugog kandidata”, navodi se u saopštenju VMRO-DPMNE.

Kako se ističe, ta stranka je zabrinuta da taj presedan stvara lošu praksu, koja bi mogla i u budućnosti da se koristi.

Američki zvaničnik je kazao da izbor kandidata SDSM-DUI Talata Džaferija za predsjednika parlamenta smatra regularnim i pozvao na brzo formiranje nove vlade, protiv čega je VMRO-DPMNE, jer je zabrinuta da će vlada biti zasnovana na takozvanoj „Tiranskoj platformi”, koju je usvojilo nekoliko albanskih partija.

„VMRO-DPMNE se ne slaže sa nametanjem Tiranske platforme, koja sadrži mnoge sumnjive i kontroverzne elemente, opasne za buduće funkcionisanje države. Njeno prihvatanje nakon decembarskih izbora mnogi birači vide kao prevaru”, navodi se u saopštenju VMRO-DPMNE.

Bonus video: