Džaferi: Biću predsjednik svih poslanika, radiću u interesu svih makedonskih građana

"Nadam se da će se, čim se svi poslanici vrate na svoja radna mjesta, i sve drugo vratiti u normalu”, rekao je Džaferi, istakavši da se osjeća bezbjedno
5 komentar(a)
Talat Džaferi, Foto: Twitter
Talat Džaferi, Foto: Twitter
Ažurirano: 01.05.2017. 14:49h

Talat Džaferi, predstavnik albanske partije DUI, koji je izabran za novog predsjednika Sobranja, u prvoj izjavi za javnost poručio je da će biti predsjednik svih poslanika.

Džaferi je za sjutra najavio novu sjednicu najvišeg zakodavnog tijela, u prvoj izjavi od 27. aprila, kada je poslije završetka sjednice Sobranja izabran glasovima parlamentarne većine, što je te večeri rezultiralo neredima u samom parlamentu, kada su predstavnici Građanske inicijativa “Za jedinstvenu Makedoniju” upali u zgradu Sobranja.

Džaferi je, poslije razgovora sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i evroazijke poslove Brajanom Hojtom Jijem, izrazio nadu da će se povrijeđeni u tom incident brzo oporaviti i vratiti svojim svakodnevnim obavezama.

On je rekao da će biti predsjednik svih poslanika i da će raditi u interesu svih makedonskih građana.

"Nadam se da će se, čim se svi poslanici vrate na svoja radna mjesta, i sve drugo vratiti u normalu”, rekao je Džaferi, istakavši da se osjeća bezbjedno.

Ji, koji od juče boravi u ranije najavljenoj poseti Makedoniji, danas je razgovarao sa predsjednikom Đorđem Ivanovim, a najavljeni su i razgovori sa liderima najuticajnijih parlamentarnih partija VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim I SDSM Zoranom Zaevim.

Makedonska politička kriza koja traje duže od dvije godine kulminirala je nakon što je Ivanov odbio da mandate za sastav nove vlade dodijeli Zaevu, koji je okupio parlamentarnu većinu uz pomoć dvije albanske partije - DUI i Besa.

Ivanov smatra da je Zaev podlegao ucjenama albanskih partija prihvatanjem takozvane Tiranske platforme, kojom bi, između ostalog, albanski jezik bio priznat kao drugi zvanični jezik u Makedoniji.

Bonus video: