Bivše ustavne sudije Makedonije tvrde da je izbor Džaferija legitiman

Prema riječima Ivanovskog, od ogromne važnosti je da se što brže stvore uslovi da nova parlamentarna većina, u kojoj su SDSM, DUI, Besa i Alijansa za Albance, formira vladu i da se Makedonija vrati na pravi kolosjek i na evroatlantsku agendu
3 komentar(a)
Talat Džaferi, Zoran Zaev, Foto: Beta/AP
Talat Džaferi, Zoran Zaev, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.05.2017. 06:46h

Dvojica bivših predsjednika Ustavnog suda Makedonije Trendafil Ivanovski i Branko Naumoski ocijenili su da je poslanik DUI Talat Džaferi na legitiman način izabran za predsjednika makedonskog parlamenta.

Kako prenose mediji, Ivanovski je rekao da je Džaferi na poziciju predsednika Sobranja Makedonije izabran saglasno Ustavu, zakonima i poslovniku za rad parlamenta.

"Zato očekujem da novi predsjednik Talat Džaferi produži sa parlamentarnom sednicom, da se forimiraju skupštinski odbori i da se stavi kraj na ovo političko ludilo, a Sobranje da se vrati u normalu", rekao je Ivanovski.

On očekuje da kod, kao je rekao, bivšeg predsjedavajućeg konstitutivnom sjednicom Trajka Veljanovskog (VMRO DPMNE), koji osporava izbor Džaferija, "prevlada razum i da omogući primopredaju kabineta da se stanje ne bi dodatno zaoštravalo".

Prema riječima Ivanovskog, od ogromne važnosti je da se što brže stvore uslovi da nova parlamentarna većina, u kojoj su SDSM, DUI, Besa i Alijansa za Albance, formira vladu i da se Makedonija vrati na pravi kolosjek i na evroatlantsku agendu.

Drugi bivši predsjednik Ustavnog suda Branko Naumoski je ocijenio da je upravo VMRO DPMNE postavljanjem predsjednika prethodnog saziva Sobranja Trajka Veljanovskog za predsjedavajućeg konstitutivnom sjednicom prekršio Ustav Makedonije.

"Ustav je veoma jasan i decidan, predsjednik Sobranja iz prethodnog sastava samo formalno saziva sjednicu, a tada Sobranjem, prema Ustavu i Poslovniku, predsjedava najstariji poslanik. Otuda je izborom Džaferija za predsjednika postupak za konstituisanje sobranja stavljen na pravni kolosjek”, poručio je Naumoski u otvorenom pismu VMRO DPMNE i Trajku Veljanovskom.

Izbor poslanika DUI Talata Džaferija, koji je prvi Albanac na mjestu predsjednika Sobranja Makedonije, pozdravili su SAD, EU, NATO, Njemačka i još neke evropske zemlje, a osporavaju ga Rusija i predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov i druga po snazi stranka u parlamentu VMRO DPMNE.

Bonus video: