SMATRA DA ZASIJEDANJE NIJE ZAVRŠENO

Veljanovski: Sjednica Sobranja treba da se nastavi

"Ne možete da izaberete predsjednika parlamenta za pola minuta, tajno kao što su oni u četvrtak"
0 komentar(a)
Makedonija protesti, Foto: Reuters
Makedonija protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.04.2017. 09:49h

Predsjednik makedonskog Sobranja, Trajko Veljanovski, ocijenio je da je pokušaj da se za njegovog nasljednika izabere Talat Džaferi planirani scenario da se izazove incident u parlamentu.

On je rekao da sjednica koju je prekinuo u četvrtak još nije završena, i da treba da se nastavi, prenosi MIA.

"Ne možete da izaberete predsjednika parlamenta za pola minuta, tajno kao što su oni u četvrtak", kazao je Veljanovski.

Prema njegovim riječima, to je svečani trenutak "i to ne možete da radite u ćošku sale".

"Taj predsjednik mora da ima legitimitet da predstavlja parlament, da bude prihvaćen od svih njegovih članova, bez obzira da li su glasali za njega ili ne", rekao je Veljanovski.

Tužilaštvo naredilo privođenje petnaestoro osumnjičenih

Državno tužilaštvo Makedonije izdalo je naredbu za privođenje petnaest osoba koje su osumnjičene da su učestvovale u nasilju nad poslanicima parlamentarne većine u Sobranju.

Kako je objavila Televizija Telma, nalog je izdat kasno sinoć, a policija je potvrdila da je započela akciju pronalaženja osumnjičenih.

Prethodno je Ministarstvo unutrašnjih poslova od državnog tužilaštva zatražilo da hitno pozove na saslušanje četvoricu vođa protesta nazvanih "Za zajedničku Makedoniju", režisera Borisa Damovskog, tviteraša Bogdana Ilievskog koji je poznat pod nadimkom Betmen Velit, direktora Makedonske opere Igora Durlovskog i glumca Vladu Jovanovskog.

U nasilju u četvrtak, kada su učesnici protesta "Za zajedničku Makedoniju", pristalice VMRO DPMNE, upale u makedonsku skupštinu povrijeđeno je 109 osoba, među kojima i visoki funkcioneri stranaka parlamentarne većine.

U napadima na pripadnike parlamentarne većine koju čine SDSM i albanske stranke DUI, Besa i Alijansa za Albance, učestvovale su i maskirane osobe, a korišćeni su i metalni i drugi čvrsti predmeti, kao što su stativi televizijskih ekipa.

Prema navodima poslanika i novinara, neke od maskiranih osoba su bile naoružane, a SDSM i neki mediji tvrde da je među njima bilo pripadnika policije.