OČEKUJE DA PODRŽE DŽAFERIJA

Zaev očekuje da Veljanovski ustupi mjesto novom predsjedniku parlamenta

Zaev je istakao da će s drugim liderima stranaka parlamentarne većine, DUI, Besa i Alijansa za Albance, otići kod Ivanova da mu garantuju da će radiiti na očuvanju jedinstvene Makedonije
76 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Zoran Zaev, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2019. 19:16h

Lider SDSM i nove parlamentarne većine u Sobranju Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras da očekuje da predsjedavajući konstitutivne sjednice Sobranja Trajko Veljanovski do utorka preda vođenje parlamentom novom predsjedniku Talatu Džaferiju.  

"Ja bih volio da se sutra, iako je subota, Trajko Veljanovski javi Talatu Džaferiju i da izvrše primopredaju funkcije predsjednika Sobranja. Ali vjerovatno će se to desiti u utorak. Mora da se desi", rekao je Zaev u intervju u emisiji Top tema televizije Telma.

Zaev, koji je kandidat parlamentarne većine za premijera, istakao je da će nakon toga Džaferi od predsjednika Makedonije zatražiti mandat za formiranje vlade.  

"Ivanov tada ima 10 dana da mi da mandat. Zna da većina mora da pokuša da izabere premijera", rekao je Zaev, ističući da i dalje namjerava da dobijanje mandata želi da bude mirnim putem uz poštovanje procedura.

On je istakao da je SDSM i do sada tražila mirne načine za rješavanje problema i da vjeruje da će se tako riješiti i ovaj.

Zaev je istakao da će s drugim liderima stranaka parlamentarne većine, DUI, Besa i Alijansa za Albance, otići kod Ivanova da mu garantuju da će radiiti na očuvanju jedinstvene Makedonije, dodajući da to već piše u programu buduće vlade.

Lider SDSM Zoran Zaev je ponovio da su jučerašnji napadi na poslanike parlamentarne većine u Sobranju bili planirani i da im je cilj bio da nekoliko vodećih ljudi budu ubijeni, dodajući da to dokazuje ponašanje policije, za čije je funkcionisanje nadležan šef javne bezbjednosti i kadar VMRO DPMNE Mitko Čavkov, a koja je usmjeravala maskirane demonstrante.