Šutanovac: Srbija sad još više upućena na saradnju sa NATO

Srbija je opredijeljena za saradnju sa NATO kroz program Partnerstvo za mir i postoji veliki niz mogućnosti za unaprjeđenje saradnje na obostranu korist
57 pregleda 8 komentar(a)
Dragan Šutanovac, Foto: Beta-AP
Dragan Šutanovac, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.04.2017. 15:59h

Predsjednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je danas da je Srbija poslije odluke Skupštine Crne Gore o članstvu u NATO-u, još više upućena na posrednu ili neposrednu saradnju sa tim vojnim savezom.

Šutanovac, koji je i bivši ministar odbrane, za Betu ističe da se Crna Gora "kristalno jasno opredijelila za evroatlantske integracije i u tom smislu vodi politiku koja donosi rezultat".

"Crna Gora je nakon Slovenije i Hrvatske treća republika bivše SFRJ koja se odlučila da bude članica NATO, dok je Makedonija na čekanju iz razloga veta koji je Grčka stavila zbog imena koje Grčka osporava. Ako posmatramo u širem kontekstu i ukoliko uvažimo činjenicu da je i na Kosovu NATO prisutan kroz svoje jedinice u okviru KFOR-a, jasno je da se bezbjednosno okruženje Srbije mijenja i da ćemo iz praktičnih i pragmatičnih razloga biti upućeni bilo posredno ili neposredno da sarađujemo sa NATO", rekao je Šutanovac.

On je rekao da težnja Crne Gore da bude u sjevernoatlantskoj alijansi ima više razloga, od toga da se kao mala zemlja priključuje najmoćnijem odbrambenom savezu kao "bezbjednosnom kišobranu" koji donosi ne samo bezbjednosnu stabilnost, već je i zamajac za razvoj privrede, do toga da uhvati brzi kolovoz na putu ka konačnim EU integracijama.

Predsjednik DS je dodao da je Srbija opredijeljena za saradnju sa NATO kroz program Partnerstvo za mir i da postoji veliki niz mogućnosti za unaprjeđenje saradnje na obostranu korist.

Vuk Drašković čestitao pristupanje NATO savezu

Lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković saopštio je da je današnjim pristupanjem NATO Crna Gora nepovratno zakoračila u svoju bezbjednu i demokratsku budućnost, i izrazio nadu da će Srbija slijediti taj put.

On je u saopštenju naveo i da se ratifikacijom sporazuma o punopravnom članstvu u NATO, Crna Gora odlučujuće približila i svom članstvu u Evropskoj uniji.

Drašković je na tome čestitao predsjedniku Demokratske partije socijalista Crne Gore Milu Djukanoviću, kao i članovima vlade i poslanicima.

"Čestitam svim poslanicima, članovima Vlade i narodu Srbiji uvijek najbliže Crne Gore", naveo je Drašković, navodi se u saopštenju.

On je ocijenio i da je parlamentarna većina u Crnoj Gori odgovorno odbacila i domaće i strane pritiske, pa i otvorene prijetnje, da Crna Gora mora da bude "neutralna" prema svojoj bezbjednosti, stabilnosti i demokratskoj evropskoj budućnosti.

"U borbi za svoju bezbjednost, stabilnost i evropski preobražaj, Srbija će, nadam se, slijediti Crnu Goru", istakao je Drašković.

Jovanović: Hrabra ideja o ulasku Crne Gore u NATO izraz politike koja mora biti putokaz i Srbiji

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da "hrabra ideja o ulasku Crne Gore u NATO predstavlja izraz politike koja mora biti putokaz i Srbiji, koja još uvijek svoje spoljnopolitičke prioritete ne može jasno da odredi".

Jovanović je ocijenio da Srbija ne smije ostati "izolovano ostrvo, okružena zemljama NATO, već se u savezu s njim mora boriti protiv globalnih opasnosti i nositi sa izazovima sa kojima je čovječanstvo suočeno".

"Stabilnost, dobri odnosi sa susjedima i čvršće povezivanje sa zemljama Zapadne Evrope nemaju alternativu u vremenima kada se pogoršavaju okolnosti u svijetu i prijeti se ratovima, posebno u zemljama gdje su prije samo dvije decenije okončani sukobi koji su odnijeli stotine hiljada života i učinili naš region buretom baruta čije su se granice plaćale ljudskim životima", navedeno je u pisanoj izjavi Jovanovića dostavljenoj medijima.

Jovanović je rekao da LDP čestita građanima Crne Gore na odluci kojom je danas u parlamentu i zvanično potvrđeno pristupanje ove zemlje NATO-u.

"Crna Gora je odabirom svog puta pokazala da se odluke o tome gdje jedna država treba da ide, prije svega, donose u dogovoru sa društvom, koje mora razumjeti da se ne može biti neutralan i da je to najskuplja politička odluka", dodao je Jovanović.

On je naveo i da LDP vjeruje da se u srpskom društvu što pre mora otvoriti dijalog o prednostima pristupanja Srbije NATO i da se moraju predstaviti koristi od takvog čina, a "ne trovati ljude pričom o neprijateljstvu koje treba da gajimo sa onima od kojih presudno zavisi naša budućnost".

Bonus video: