Vučić: Ovo što se događa u Makedoniji je problem svih nas koji ovdje živimo

Dačić je ocijenio da međunarodna zajednica nije intervenisala da dođe do kompromisa, već da se prihvati jedna opcija
0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.04.2017. 10:48h

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, apelovao je na građane Makedonije da probleme i nesuglasice rješavaju na miran način, i kazao da događanja u toj državi nijesu samo makedonski problem.

"Ovo što se događa u Makedoniji nije više samo makedonski problem, već problem svih nas koji ovdje živimo", naveo je Vučić, prenosi Tanjug.

Na pitanje kako vidi ovo što se događa u Makedoniji i šta bi bila njegova poruka građanima Makedonije, Vučić je odgovorio da je, kao predsjednik Vlade i kao izabrani predsjednik Srbije, uvijek činio sve za održavanje najboljih odnosa između Beograda i Skoplja i između Srbije i Makedonije.

On je, kako je rekao, veoma zabrinut zbog svih događaja u Makedoniji.

"I moja jedina poruka je, a mislim da ljudi u Makedoniji dobro znaju da to dolazi od njihovog iskrenog prijatelja, je da ih zamolim da sve probleme i nesuglasice rješavaju na miran način, da, ako imam bilo kakvo pravo, kažem da je smirivanje situacije sasvim sigurno u najvećem interesu i Makedonije i njenih građana, a sve druge stvari i svi drugi problemi mogu da se rješavaju za pregovaračkim stolom, na miran način, u mirnoj atmosferi", poručio je Vučić.,

Prema njegovim riječima, ovo više i nije samo makedonski problem, „već postaje problem svih nas koji ovdje živimo i bolje je da odmah zaustavimo sve probleme, i da obezbijedimo mir i stabilnost za našu djecu“.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je jutros da poltička kriza u Makedoniji nije samo lokalni, već i regionalni problem.

"Situacija nije dobra. Srbija će pomoći koliko može, ali mi možemo samo da apelujemo na mir i smirivanje situacije - bez toga je ugrožena stabilnost regiona", rekao je Dačić za Radio-Televiziju Srbije (RTS). Upitan da li kriza može da se prelije na Srbiju i region, Dačić je rekao da bi u Srbiji bila slična situacija kao u Makedoniji, kada bi neko drugi bio na vlasti. "Zato smo mi preuzeli odgovornost da budemo stožer stabilnosti u regionu", rekao je Dačić. On je rekao da zbivanja u Makedoniji izgledaju kao da gotovo "nema nade za neki politički dogovor". Dačić je ocijenio da međunarodna zajednica nije intervenisala da dođe do kompromisa, već da se prihvati jedna opcija. On je rekao da je važno da Srbija zaštiti svoje interese, a da će on danas na Malti učestvovati na sastanku Evropske unije sa zemljama kandidatima za prijem u EU.

Bonus video: