Zaev u suzama: Ovo je bio pokušaj ubistva s predumišljajem

Makedonski MUP je na sajtu objavio da je do 23 sata i 30 minuta sinoć 77 građana zatražilo ljekarsku pomoć
113 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2017. 14:28h

Predsjednik opozicione SDSM Zoran Zaev ocijenio je da su posljednji događaji u Sobranju bili pokušaj ubistva sa predumišljajem, planiran u dogovoru i koordinaciji sa policijskim strukturama.

Zaev je na konferenciji za novinare pozvao građane da ostanu mirni i prisebni, a zaposlenicima u državnim institucijama da djeluju u skladu sa zakonima zemlje.

"SAD, EU i međunarodna zajednica vidi da smo ''motor'' od obnove demokratije u zemlji. Juče je bio planiran pokušaj ubistva", rekao je Zaev, koji je tokom konferencije i zaplakao.

On je najavio da će nakon izbora predsjednika Sobranja politički proces biti nastavljen izborom nove makedonske vlade, koju, kako je rekao, svi očekuju.

On je čestitao Talatu Džeferiju na izboru, a lidera VMRO-DPMNE i bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, predsjedavajućeg parlamenta Trajka Veljanoskog, zvaničnika MUP-a Čavkov Mitka i predsednika Đorđa Ivanova i njihove saradnike da su odgovorni za noćašnje nasilje.

"Juče je bio test za građane i Makedoniju", poručio je Zaev.

Otkazan sastanak kod Ivanova

Sastanak na koji je predsjednik Makedonije Djordje Ivanov pozvao lidere političkih stranaka posle izbijanja nemira u parlamentu otkazan je pošto je učešće potvrdio samo lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski.

Gruevski je u obraćanju noćas u četiri sata posle ponoći pozvao na smirivanje situacije i kao krivca za nerede u parlamentu označio SDSM Zorana Zaeva.

Izabrani predsjednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi izjavio je da će "biti posljedica" zbog onog što se sinoć dešavalo u parlamentu, ali da vjeruje da će "sve leći na svoje mjesto". Džaferi, član Demokratske unije za integraciju (DUI), jedne od stranaka Albanaca u Makedoniji, posle čijeg izbora je nastao haos u Sobranju, rekao je za prištinski "Zeri" da je "ovo teška situacija" i da će "događaji od sinoć sigurno imati svoje reperkusije".

"Ipak, vjerujem da će sada sve leći na svoje mjesto. Albanski poslanici su dobro, mi smo odmah evakuisani i nismo u opasnosti", rekao je Džaferi.

Makedonski ministar unutrašnjih poslova Agim Nuhiu zatražio je da podnese ostavku na tu funkciju, kako je rekao, iz moralnih razloga. On je istakao žaljenje zbog nereda u Sobranju i istakao da pojedine strukture u Ministarstvu nisu obavile svoj dio posla.

NATO upozorio da se ne dopusti ponovo nasilje

NATO je upozorio danas Makedoniju, zemlju koja je kandidat za članstvo u tom savezu, da ne dopusti da se ponovo dogodi slično nasilje poslije upada demonstranata u zgradu Sobranja.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da makedonske vlasti imaju "odgovornost da poštuju vladavinu prava i da obezbijede bezbjednost parlamenta i njegovih članova".

On je dodao da "akti nasilja kao što je jučerašnji ne smiju da se ponove".

Stoltenberg je pozvao sve političke aktere da pokažu "smirenost, udržanost i poštovanje demokratskih procesa".

Sela na intenzivnoj njezi, ali van životne opasnosti

Lider Alijanse za Albance Zijadin Sela koji je teško povrijeđen u neredima u Sobranju hospitalizovan je na Intentivnoj njezi Klinike za neurohirurgiju u Skoplju, ali je van životne opasnoti, saopštio je danas direktor Urgentnog centra Redžep Selmani. Na sajtu nedjeljnika Fokus prethodno je objavljeno da Sela ima kontuziju mozga (nagnječenje) i lomove.

Lider Alijanse za Albance jedan je od najozbiljnije povrijeđenih u sinoćnjem nasilju u Sobranju Makedonije, kada su pristalice VMRO DPMNE upale u zgradu nezadovoljne time što su stranke parlamentarne većine izabrale poslanika DUI Talata Džaferija za novog predsjednika parlamenta.

Situacija normalizovana

Situacija u Skoplju je normalizovana, saopštilo je jutros makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), nakon što je sinoć u centru makedonske prijestonice u protestima povrijeđeno između 77 i 100 ljudi. Makedonski MUP je na sajtu objavio da je do 23 sata i 30 minuta sinoć 77 građana zatražilo ljekarsku pomoć.

RTS javlja, pozivajući se na makedonsku policiju, da su u sinoćnjim neredima u Skoplju povrijeđene 102 osobe, među kojima 22 policajca i trojica poslanika. Građani Makedonije, koji mjesecima protestuju protiv namjere SDSM Zorana Zaeva da sa albanskim partijama formira novu vladu, postavili su šatore ispred zgrade Sobranja da bi tu prenoćili.

Prema procjenama skopskih medija, ispred Sobranja se sinoć nalazilo više od 50 hiljada ljudi, a njima se pridružuju građani iz više makedonskih gradova. Oni se protive izboru Talata Džeferija iz albanske partije DUI za predsjednika parlamenta, i smatraju da je to učinjeno protivno Ustavu i zakonu.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov pozvao je na mir, smirivanje tenzija i istakao da su za nemire odgovorni politički lideri. Ivanov je pozvao političke lidere da se sastanu sa njim. Ivanov nije uveo vanredno stanje.

U proglasu koji su sinoć proslijedili svim medijima i stranim ambasadama u Skoplju navodi se da je narod pokazao da brani demokratiju u Makedoniji i da je pokazao veći stepen razumnosti i namjeru "da se ide do kraja", odnosno da nema odstupanja, prenijeli su skopski mediji.

Makedonska policija je ispraznila zgradu Sobranja, svjetla u njoj su pogašena, a pred svim ulazima u parlament nalaze se pripadnici policije i oko zgrade su postavljene metalne barikade.

Lider makedonskih socijaldemokrata Zoran Zaev, nekoliko članova njegove stranke SDSM i lider partnerske Alijansa za Albance Zijadin Sela povrijeđeni su pošto su pristalice pokreta "Za zajedničku Makedoniju" koje podržavaju Nikolu Gruevskog, upale u Sobranje. U zgradu parlamenta ušlo je oko 500 ljudi.

Tek posle 23 časa je makedonska policija uspjela da evakuiše poslanike, dok su specijalci izbacivali demonstrante iz Sobranja. Na društvenim mrežama su objavljeni snimci gdje se vidi kako policija propušta bez ikakvog otpora demonstrante da uđu u parlament.

Galerija

Bonus video: