Petrov: Plenković krenuo u rušenje Vlade

Petrov je rekao da Mostovi ministri nisu glasali protiv vlade, već protiv Marića i da neće rušiti vladu i istakao da je Plenković taj "koji treba da odgovori hoće li je rušiti"
71 pregleda 1 komentar(a)
Andrej Plenković, Foto: Beta
Andrej Plenković, Foto: Beta
Ažurirano: 27.04.2017. 12:17h

Predsjednik Mosta i Sabora Hrvatske Božo Petrov ocijenio je danas da je premijer i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković odlukom da smijeni trojicu ministara iz Mosta krenuo u rušenje vlade.

Hrvatska Vlada je u ozbiljnoj krizi, a neki analitičari ocjenjuju da bi posljednji događaji mogli značiti i njen pad.

Premijer Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković zatražio je danas na sjednici Vlade razrješenje trojice ministara iz Mosta, koalicionog partnera HDZ u Vladi.

Zbog glasanja protiv njegovog predloga, Plenković je naložio da se pripremi odluka o njihovom razrješenju.

"Ovim činom kreće se u rušenje vlade. HDZ za godinu dana drugi put ruši sopstvenu vladu", rekao je Petrov novinarima poslije neočekivane odluke premijera da zatraži smjenjivanje trojice ministara iz Mosta, koalicionog partnera HDZ-a u vladi.

Razlog je to što su trojica Mostovih ministara - unutrašnjih poslova Vlaha Orepića, pravde Anta Šprlju i životne sredine Slavena Dobrovića - glasali protiv predloga da vlada odbije zahtev opozicije za pokretanje povjerenja ministru finansija Zdravku Mariću.

Četvrti ministar iz redova Mosta, Ivan Kovačić nije bio na sjednici vlade, ali je u izjavi Tportalu rekao da podržava stav Mostovih ministara.

Petrov je rekao da Mostovi ministri nisu glasali protiv vlade, već protiv Marića i da neće rušiti vladu i istakao da je Plenković taj "koji treba da odgovori hoće li je rušiti".

"Most snosi odgovornost za svoje ministre, a ministar finansija Zdravko Marić je odgovornost HDZ-a", rekao je Petrov.

On je ocijenio da je riječ o "ishritrenom potezu" i da Plenković "pokušava da razriješi trojicu ministra Mosta iza kojih stoje rezultati".

Opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) predložila je pokretanje pitanja povjerenja u Saboru ministru finansija Zdravku Mariću zbog krize u kompaniji Agrokor.

SDP tvrdi da Marić ne može da obavlja tu funkciju s obzirom da je prije dolaska u Vladu bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala u posrnulom hrvatskom koncernu Agrokor.

Čelnici Mosta već su se nekoliko puta u medijima negativno izjasnili o HDZ-ovom ministru.

Premijer Plenković je odbacio sve kritike na račun Zdravka Marića, posebno one koja se tiče eventualnog sukoba interesa ministra finansija.

"Vrlo jasno govorimo da je činjenica da je jedno vrijeme bio zaposlen u Agrokoru, ali nije mogao znati niti ima odgovornost za ove procese koji su se odvili u proteklim mjesecima i sedmicama", dodao je Plenković.

Koaliciona Vlada HDZ i Mosta ima 20 ministara od koji su 16 iz HDZ a četiri iz Mosta.

Riječ je o prvoj velikoj krizi vlasti u Hrvatskoj od formiranja koalicione vlade HDZ i Mosta u jesen prošle godine.

Bonus video: