Haradinaj oslobođen: Vučić najavljuje najoštriju protestnu notu Francuskoj

Sud je dao negativno mišljenje povodom zahtjeva srpskih vlasti za njegovo izručneje, navodi se u saopštenju Apelacionog suda u Kolmaru
77 pregleda 0 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta-AP
Ramuš Haradinaj, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.04.2017. 12:14h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Francuskoj, čiji je sud danas oslobodio bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, biti upućena najoštrija protestna nota a da će srpski ambasador u Parizu biti pozvan na hitne konsultacije u Beograd. Na konferenciji za novinare posle vanredne sjednice vlade, Vučić je rekao da nikome pa ni velikoj Francuskoj neće da dozvoli da ponižava Srbiju, jer to nije pitanje politike, nego se radi o najvišim moralnim principima. "Tu se radi o tome da li će neko štititi zločince ili neće. Da li će da poštuje pravila ili neće", rekao je Vučić i dodao da je o tome razgovarao s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom i da u toku dana očekuje razgovore i sa nekim ambasadorima. On je naveo da Srbija nikada neće odustati od rada svojih tužilačkih organa jer je to dužna žrtvama. "Ovo danas nije velika pobjeda Albanaca, nego velika pobjeda zločinaca. Onih koji su mogli da čine najstrašnija nedjela... Naša je obaveza da zbog žrtava svoju borbu nastavimo i nećeme prestati i nećemo odustati", rekao je Vučić. On je dodao da će od sjutra, a najkasnije u roku od tri dana, Srbija svim članicama UN uputiti pismo u kojem će pokazati šta je i koliko uložila u očuvanje bezbjednosti. Premijer Srbije je podsjetio da je pijre nekoliko dana upozorio da je došlo do promjene ponašanja Albanaca i naglog pominjanja ideje o velikoj Albaniji. On je iznio podatak da je 18. aprila u jednoj kući u Gnjilanu bio održan sastanak osobe sa potjernice sa liderima nekadašnje OVPBM na kojem je razmatrana aktuelna situacija i mjere koje će preduzeti. On je dodao da su Albanci promijenili koncept posle 23. decembra u "važnog sastanka u jednoj stranoj zemlji" i dodao da su srpske službe bezbjednosti došle do svih podataka.

Haradinaj: Pobjeda Albanaca

Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je njegovo oslobađanje i odbijanje zahtjeva za njegovo izručenje Srbiji pobjeda Albanaca.

Posle oslobađanja Haradinaj je rekao da će otputovati za Strazbur, podići pasoš i odmah krenuti za Kosovo.

Oslobađanje Haradinaja je na Kosovu dočekano vatrometom i pucanjem iz vatrenog oružja.

Predsjednik Kosova Hašim Tači je odmah po izricanju presude ocijenio da je to dobra vijest za Kosovo.

"Odluka suda u Kolmaru da se Haradinaj vrati na Kosovo je dobra vijest za porodicu Haradinaj, za njegove saradnike i cijelo Kosovo. Još jednom je potvrđeno da su klevete srpskih službi protiv Oslobodilačke vojske Kosova neodržive i da se ne uzimaju u obzir od strane demokratskog svijeta", napisao je Tači na Fejsbuku.

Apelacioni sud u Kolmaru odbio je zahtjev Srbije za izručenje bivšeg vođe OVK Haradinaja.

Sud u Kolmaru donio je odluku o oslobađanju Haradinaja, koji je i lider Alijanse za budućnost Kosova.

Sud je dao negativno mišljenje povodom zahtjeva srpskih vlasti za njegovo izručenje, navodi se u saopštenju Apelacionog suda u Kolmaru.

Dodaje se da francuski javni tužilac ima pravo da u roku od pet dana da uloži Vrhovnom kasacionom sudu Francuske.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK a danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj potjernici koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije je potom uputilo Francuskoj zahtjev za njegovo izručenje uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku.

Haradinaj je nedjelju dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtjevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su proslijeđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na Kosovu i Metohiji (KIM), ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a riječ je, kako je Beograd saopštio, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Bonus video: