RIK odbacio sva tri prigovora na rezultate predsjedničkih izbora

Prigovor grupe građana "Moramo bolje" se odnosio na neusklađenost broja upotrijebljenih glasačkih listića i broja birača koji su, po izvještajima, izašli na izbore
0 komentar(a)
RIK, Srbija, Foto: Betaphoto
RIK, Srbija, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 23.04.2017. 14:21h

Srpska Republička izborna komisija (RIK) odbacila je danas tri prigovora na konačne rezultate predsjedničkih izbora održanih 2. aprila.

Većinom glasova odbačeni su prigovori koje je podnijela grupa građana "Za Srbiju bez straha", čiji je predsjednički kandidat bio Saša Janković, prigovor grupe građana "Moramo bolje", koja je predložila Vuka Jeremića, kao i prigovor građanina Srđana Noga iz Beograda.

Prigovori su odbačeni kao neosnovani, a tokom zasijedanja moglo se čuti da za podnijete prigovore adresa nije RIK, nego Skupština Srbije ili Ustavni sud.

Grupa građana "Za Srbiju bez straha" imala je prigovor na, kako je navedeno, protivzakoniti stalni sastav RIK-a, zamjereno je i odbijanje da se sprovede odluka Ustavnog suda o glasanju na Kosovu i Metohiji, a prigovoreno je i zbog "nepravilnosti povodom utvrđivanja broja birača".

Jedna od zamjerki odnosila se na ograničavanje uvida članovima RIK-a u predloge i podatke od značaja za zakonit rad tog tijela.

Prigovor grupe građana "Moramo bolje" uglavnom se odnosio na neusklađenost broja upotrijebljenih glasačkih listića i broja birača koji su, po izvještajima, izašli na izbore.

U prigovoru se tvrdi da se broj upotrijebljenih i broj neupotrijebljenih glasačkih listića, koje je utvrdio RIK, razlikuju od broja prijavljenih listića na biračkim mjestima.

Građanin Srđan Nogo prigovor je uložio zbog, kako smatra, nezakonitog načina sačinjavanja i zaključenja izvoda iz biračkog spiska, i zbog "nezakonitog uputstva za sprovođenje glasanja" na Kosovu.

Bonus video: