Dodik: Jasenovac obilježiti kao mjesto genocida nad Srbima, a ne mjesto žrtava rata

On je naveo da je Republika Srpska stvorena da bi tamošnji Srbi bili slobodni
63 pregleda 47 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.04.2017. 12:47h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na komemoraciji u Donjoj Gradini da RS nema namjeru da destabilizuje region, da je oprijedeljena za trajni mir, ali da traži da se Jasenovac obilježi kao mjesto genocida nad srpskim narodom, a ne kao mjesto žrtava rata.

"Srbi su narod koji je najviše stradao u 20 vijeku. Ovaj vijek teba da bude vijek našeg okupljanja, ne da bi se drugima revanširali, već da nam se više nikada ne bi desilo stradanje kao ono u Jasenovcu", kazao je Dodik na komemoraciji povodom Dana sjećanja na žrtve ustaških zločina u koncentracionom logoru Jasenovac.

On je naveo da je Republika Srpska stvorena da bi tamošnji Srbi bili slobodni.

"RS je za nas sinonim za našu slobodu i ne možemo se je odreći", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbi u Bosni i Hercegovini nijesu sigurni da "BiH može biti mjesto koje će zaštiti Srbe", ali su sigurni da će to učiniti RS i Srbija.

Dodik je upozorio da Hrvatska država dozvoljava da u Jasenovcu, "mjestu gdje je stradalo 500 hiljada Srba i na desetine stotina Jevreja i Roma" stoji natpis "za dom spremni", što je bio ustaški pozdrav.

Predsjednik RS je naglasio da su Srbima potrebne "moćne Republika Srpska i Srbija", zahvalivši se premijeru Srbije i novoizabranom predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je poručio da se srpskom narodu više nikada neće desiti "Bljesak" i "Oluja".

U Donjoj Gradini, najvećem stratištu koncentracionog logora Jasenovac, danas se odžava komemoracija koju su zajednički organizovale vlade Republike Srpske i Srbije.

Bonus video: