EU o izjavi Rame: Političko uplitanje narušava susjedske odnose

"Radimo sa svim partnerima u regionu da se ostvari taj cilj, utemeljen na načelima pomirenja i regionalne saradnje"
50 pregleda 3 komentar(a)
Maja Kocijančić, Foto: Beta
Maja Kocijančić, Foto: Beta
Ažurirano: 19.04.2017. 09:14h

Evropska unija (EU) je danas ocijenila da "političko uplitanje narušava učvršćivanje dobrih susjedskih odnosa" i time reagovala na izjavu albanskog premijera Edija Rame da nije isključena unija Albanije i Kosova pa ni ratni sukobi na Zapadnom Balkanu ako iščile izgledi za članstvo regiona u EU.

To je agenciji Beta izjavila Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini, naglasivši da "region Zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu, kao što je to nedavno potvrdio Evropski savjet", šefovi država ili vlada Unije. "Radimo sa svim partnerima u regionu da se ostvari taj cilj, utemeljen na načelima pomirenja i regionalne saradnje", podvukla je Maja Kocijančič u izjavi Beti na molbu da prenese stav EU o izjavi albanskog premijera Rame za portal Politiko. Predstavnica za štampu Federike Mogerini je dodala da "svaki vid političkog uplitanja narušava učvršćivanje dobrih susjedskih odnosa" u regionu. Prethodno ju, povodom izjave albanskog premijera, jedan zvaničničnik u sjedištu NATO u Briselu u izjavi za Betu izrazio "zabrinutost zbog najnovijeg pogoršanja bezbjednosnih prilika" na Zapadnom Balkanu i naglasio da "snažno ohrabruje vođe u regionu da budu na visini svojih odgovornosti i nastave putem dijaloga i pomirenja".

Rama je u juče objavljenom intervjuu za portal Politiko rekao da se ne može isključiti unija Albanije i Kosova, ako ne bude šanse za članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Bonus video: