NAJAVLJEN NOVO OKUPLJANJE

Beograd: Završen protest Protiv diktature

Učesnici su cijelom trasom duvali u pištaljke i skandirali "Lopove, lopove", "Dolje diktatura", "Ostavke, ostavke", "Vrati babi penziju", "Gotovo je" a uzvikivali su i "Izađite napolje"
1 komentar(a)
protest protiv diktature, Foto: Twitter.com
protest protiv diktature, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 05.02.2019. 23:03h

Učesnici 16. po redu protesta "Protiv diktature" u Beogradu završili su protestnu šetnju večeras oko 21 čas ispred Doma Narodne skupštine i najavili da će se sjutra ponovo okupiti na istom mjestu.

"Dolje diktatura", "Sjutra opet u 18 sati", skandirali su okupljeni ispred Doma narodne skuštine poslije čega su počeli polako da se razilaze.

Kolona je tokom šetnje sa Trga Nikole Pašića prošla Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom ulicom, Trgom Slavija, Ulicom Kralja Milana, Terazijama, Knez Mihailovom ulicom, Pariskom, Uzun Mirkovom, Studentskim i Trgom Republike, Dečanskom, i ponovo stigla na mjesto odakle je i krenula.

Učesnici su cijelom trasom duvali u pištaljke i skandirali "Lopove, lopove", "Dolje diktatura", "Ostavke, ostavke", "Vrati babi penziju", "Gotovo je" a uzvikivali su i "Izađite napolje".

Na čelu kolone, koju su predvodili dobošari, bili su istaknuti transpartenti "Fer i slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, decentralizcaija, zaštita i poboljšanje radnih prava", "Sviraj kraj. Kulturom protiv diktature", kao i "Protiv vlasti".

Učesnici protesta su nosili i transparente "Padni mi na grudi Nebojša", "Protiv terora vlasti", "Car je go".

Protest je počeo okupljanjem kod Doma Narodne skupštine nešto posle 18.00 sati, a tokom šetnje saobraćaj u centralnim beogradskim ulicama bio je obustavljen.

Skup je obezbjeđivao manji broj saobraćajnih policajaca, primjetni su bili i policajci u civilu a nije bilo incidenata.

Broj okupljenih večeras je po nezvaničnim poilcijskih procjenama varirao od nekoliko stotina na početku i završetku protesta do između dvije i po i tri hiljade u dijelu šetnje od Bulevara kralja Aleksandra do Trga Slavija.

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije počeli su 3. aprila, dan posle predsjedničkih izbora.

Okupljeni traže smjenjivanje "političke elite" na čelu s premijerom i pobjednikom izbora Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smjenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tijela za elektronske medije, slobodu medija i razrješenje "svih korumpiranih funkcionera".

Na Fejsbuk stranici "Protiv diktature", studentni traže i promjenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.