Završen 13. građanski protest u Beogradu: Novi skup zakazan za nedjelju

Demonstranti su, takođe, uzvikivali "Vučiću lopove, pokrao si izbore!", "Izlazite napolje!" i "Dolje diktatura!".
91 pregleda 0 komentar(a)
Beograd protesti, Foto: Twitter
Beograd protesti, Foto: Twitter
Ažurirano: 15.04.2017. 18:40h

Nekoliko stotina učesnika protesta "Protiv diktature" okupilo se večeras po 13. put ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, odakle su prošetali širim centrom grada uzvikujući parole protiv aktuelne vlasti i zahtijevajući slobodu medija.

Skup je počeo oko 18.30, kada su sišli na kolovoz i blokirali saobraćaj. Okupljanje je kasnilo oko pola sata jer se na istom mjestu održavao 57. skup vjernika koji se protive potapanju valjevske Gračanice, crkve iz 15. vijeka koja je potopljena punjenjem veštačkog akumulacionog jezera.

Uz zvuke pištaljki i truba, kao i transparente "Protiv terora vlasti" i zastave Srbije, učesnici protesta krenuli su ka Terazijama, gde su negodovali zbog izvještavanja dnevnog lista Informer.

Demonstranti su, takođe, uzvikivali "Vučiću lopove, pokrao si izbore!", "Izlazite napolje!" i "Dolje diktatura!".

Nakon toga kolona se uputila preko Trga Republike i Makedonske ulice do Radio-Televizije Srbije, gdje su demonstranti nakratko zastali i uzvikivali "Hoćemo ostavke!".

U trenutku dok su se učesnici protesta nalazili ispred zgrade Javnog servisa RTS, naišla su kola Hitne pomoći sa uključenim rotacionim svijetlima. Demonstranti su se razmakli da kola Hitne pomoći prođu, što je izazvalo aplauz okupljenih.

Skup je završen šetnjom do Doma Narodne skupštine, odakle je povorka i krenula, uz uzvike "Sjutra u 18!", odnosno najavu da će protest biti nastavljen u nedjelju u 18 časova.

Na skupu nije bilo vidno prisustvo uniformisane policije, osim saobraćajaca koji su zatvarali ulice kojima je kolona prolazila.

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije su počeli 3. aprila, dan poslije predsjedničkih izbora.

Gradjani traže smjenjivanje "političke elite" na čelu s premijerom i pobjednikom izbora Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tijela za elektronske medije, slobodu medija i razrješenje "svih korumpiranih funkcionera".

Vladi je dat rok do 17. aprila da ispuni njihove zahteve.

Dio niških profesora uz studente: Naša dužnost i zadatak

Prije dva dana beogradski studenti pozvali su svoje profesore da im se pridruže u "Protestu protiv diktature", ali su na poziv studenata profesori uglavnom ostali nijemi. Niški studenti nijesu morali da zovu jer im se dio profesora sam pridružio. Riječ je o nekolicini profesora koji šetnju uz studente vide kao svoju dužnost i zadatak.

Prije tačno 13 dana niški studenti počeli su da laju (av, av, av…), svake večeri masovno padaju u nesvijest i da zovu svoje sugrađane da im se pridruže u protestima "Protiv diktature", piše N1.

Većina profesora niškog univerziteta studentske proteste posmatra sa distance i bez namjere da im se pridruži. Većina. U manjini je dekan Filozofoskog fakulteta Natalija Jovanović.

"Oni nama iz večeri u veče pokazuju koliko još ima energije u ovoj zemlji, iako je, kao što znate, na vrhu zemalja koje su izvezle svoju pamet", objašnjava ona.

"Ja mislim da su oni osjetili momenat i da im je dovde svega, da vide da se jedan nakaradni sistem koji je iznjedrio ovakvu vlast i sve političare u posljednjih 20 godina najzad mora promijeniti, mora da bude malo drugačiji", rekao je Srđan Pešić, profesor Medicinskog fakulteta u Nišu:

Jedan dio profesora niškog univerziteta, umjesto uz svoje studente, stao je uz, tada predsjedničkog kandidata, sada novoizabranog predsjednika.

Tokom izborne kampanje, među 650 javnih ličnosti, svojim potpisom Aleksandra Vučića podržali su rektor niškog Univerziteta, dekani Medicinskog i Građevinskog fakulteta u Nišu, ali i desetak profesora, uglavnom medicine.

I dok oni, kako stoji u progalsu, vjeruju da je Aleksandar Vučić garant pristojne i uređene Srbije, njihovi studenti baš Vučića svake večeri, pjesmom, pitaju: Je l' nas vidiš sad?

Bonus video: