OCJENA BIVŠEG LIDERA

Mesić: Kapitalizam i Zapad su krivi za svjetsku krizu

Iako u govoru nije direktno naveo koga smatra uzročnikom terorizma, očita je Mesićeva aluzija na Sjedinjene Američke Države
111 pregleda 17 komentar(a)
Stjepan Mesić
Stjepan Mesić
Ažurirano: 14.04.2017. 20:09h

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić je na Evroazijskom ekonomskom forumu u Istanbulu oštro kritikovao politiku Zapada u međunarodnim odnosima, prenosi Jutarnji list.

"Globalni terorizam se može suzbiti isključivo uništenjem njegovih uzroka, a to, u prvom redu, podrazumijeva korjenitu reformu kapitalizma ili nadomještanje kapitalizma kakvog danas poznajemo - govorim o neoliberalnom modelu - nečim drugim i novim. To ne treba biti nikakav tabu, mnogo sam puta rekao i ponoviću i ovdje: nigdje nije zapisano da je neoliberalni model kraj razvoja, a priča o kraju istorije pokazala se promašenom. Ona je uostalom u potpunoj koliziji s evolucijom", izjavio je Mesić na samitu.

Mesićevo izlaganje je zanimljivo jer su stavovi bivšeg hrvatskog lidera u potpunoj suprotnosti s hrvatskom vanjskom politikom. Na meti kritika našli su se SAD, Evropska unija, NATO i kapitalizam, dok su za Mesića pozitivni primjeri međunarodnih odnosa Rusija i sirijski lider Bašar al-Asad.

"Teroristi su produkt neokolonijalizma, ali i politike kojoj je cilj ovladavanje izvorima energenata, odnosno ključnim energetskim pravcima, a koja - da bi to ostvarila - formira tzv. pokrete protiv diktatura i suzbijanja ljudskih prava, a zapravo pokrete usmjerene na rušenje režima koji nisu po volji onima koji kroje političku i privatizacionu kartu svijeta", nastavio je Mesić.

Iako u govoru nije direktno naveo koga smatra uzročnikom terorizma, očita je Mesićeva aluzija na Sjedinjene Američke Države, navodi Jutarnji.

Nastavio je u istom tonu i napao NATO savez jer gomila oružane trupe blizu granice s Rusijom, iako, kako je rekao, Moskva ne želi vladati svijetom, a konflikte poput ukrajinskog treba rješavati pregovorima. Pritom je kritikovao i Evropsku uniju jer slijedi američku politiku, umjesto da bude samostalna i na taj način pridonese miru.

"A taj doprinos svakako nisu manevri uz rusku granicu, niti podržavanje naoružanih grupacija koje i dalje, u funkciji politike koje se Vašington nastoji odreći - pokušavaju svrgnuti s vlasti sirijskog predsjednika Asada", zaključio je bivši hrvatski predsjednik.