Završen "Protest protiv diktature", idući poslije Uskrsa

Na čelu kolone je veliki transparent na kome piše "Fer slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava", što su ujedno i njihovi zahtjevi
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2017. 19:53h

U Beogradu je završen deseti dan "Protesta protiv diktature".

Protestna šetnja protekla je i danas bez incidenata.

Šetnja je završena pesmom "Aj Karmela", a sa megafona je poručeno da će zbog uskršnjih praznika, protesti biti nastavljeni u utorak, 18. aprila u 18 sati.

Demonstranti se mirno razilaze.

Protestna kolona u kojoj je nekoliko hiljada građana nezadovoljnih pobjedom Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima, stigla je večeras do zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Demonstranti su posijedali na ulicu, a kad je sa razglasa puštena pjesma "Pada vlada" Bajage i instruktora, neki su ustali i počeli da igraju.

Okupljeni su se zabavljali i uz dječju pjesmu "Vuče, vuče, bubo lenja", koja je takođe puštana sa razglasa.

Protestna kolona nastavila je ka Trgu Slavija. Na putu ka Vladi Srbije u koloni je zapaljeno nekoliko baklji.

Tokom šetnje kroz Ulicu kneza Miloša, demonstranti su uzvikivali "Dolje diktatura", "Av, av,av", i "Vrati babi penziju".

Studenti nose veliki transparent na kome piše "Fer slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava", što su ujedno i njihovi zahtjevi, kao i transparente "Narod gladuje, elita se raduje" i "Dolje diktatura", dok se u koloni mogu vidjeti transparenti "Vučiću robija", "Brže, bolje, jače me nerviraš", "Niko ne smije biti gladan i bez doma", "Mi smo klinci koji su se samoorganizovali u vrijeme poplava", "Protiv terora vlasti", "NATO out of Serbia now", "Obrazovanje za sve", "Nismo huligani, mi smo vaša djeca".

Okupljeni u koloni uzvikuju "Vučiću lopove", "Nebojša, Nebojša, padni nam na grudi, Nebojša", "Av, av,av" i zvižde pištaljkama, dok je na čelu kolone bubnjar.

Okupljeni, među kojima ima najviše mladih ljudi, ali i starijih građana i ljudi sa djecom, nose državne zastave, naljepnice "Protiv nenormalnosti", "Pu'ko je" i "Drugi krug".

Ispred kolone ide automobil sa razglasom, sa kojeg se čuje rok i pank muzika.

Na protest je ponovo došla grupa sa Hemijskog fakulteta u bijelim mantilima.

Organizatori protesta i dalje nisu poznati, a na skupovima studenata se niko zvanično ne obraća.

Kako se navodi na Fejsbuk stranici "Protiv diktature", studenti zahtijevaju smjenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smjenu članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tijela za elektronske medije, slobodu medija koja bi se ogledala u smjeni odgovornih urednika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks.

Studenti zatim traže momentalno razrješenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima, decentralizaciju, kao i promjenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Vladi je dat rok za ispunjenje tih zahtjeva, a to je 17. april.

Protesti "Protiv diktature" počeli su u ponedjeljak, 3. aprila, dan poslije izbora.

Galerija

Bonus video: