Srbija: Opozicija traži smjenu Maje Gojković i razrješenja u REM-u

Smjenu Maje Gojković juče su inicirali i Demokratska stranka i pokret Dosta je bilo, a isti zahtjev imaju i studenti koji već osam dana protestuju u više gradova širom Srbije
1 komentar(a)
Maja Gojković, Foto: Betaphoto
Maja Gojković, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 11.04.2017. 15:54h

Nakon Demokratske stranke i pokreta Dosta je bilo, smjenu predsjednice Skupštine Srbije zatražili su i lider Nove stranke Zoran Živković, predsjednica poslaničke grupe “Nova Srbija - za spas Srbije” Sanda Rašković Ivić i samostalna poslanica Marinika Tepić. Poslanici opozicionih stranaka zatražili su i razrješenje svih devet članova Saveta REM-a.

Živković je najavio da će tražiti da se dnevni red sjednice Skupštine Srbije koja se nastavlja u srijedu, 19. aprila, dopuni zahtjevom za smjenu predsjednice parlamenta Maje Gojković.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će smjenu Maje Gojković tražiti jer je suspendovala rad parlamenta na više od mjesec dana, dok je trajala izborna kampanja za predsjedničke izbore. Živković je njenu odluku o prekidu rada skupštine ocijenio kao nemoralnu i neustavnu.

Samostalna poslanica Marinika Tepić je rekla da je za 40 dana koliko parlament nije radio propuštena prilika da se donesu važnu zakoni ističući da je u proceduri 34 predloga zakona koji je podnijela vlada i oko 60 koji su podnijeli poslanici.

Ona je istakla da je to što su skupštinska tijela radila, kako se izrazila, suviše slab alibi, jer nije bilo sjednica.

Smjenu Maje Gojković traži i poslanička grupa Nova Srbija - za spas Srbije. Predsjednica te poslaničke grupe Sanda Rašković Ivić rekla je na konferenciji za novinare da je Maja Gojković grubo narušila demokratiju u zemlji time što je obustavila rad parlamenta usred redovnog zasijedanja na 40 dana.

Ona je kazala da bi Srpska napredna stranka, da je u opoziciji, tako nešto okarakterisala kao državni udar.

Rašković Ivić je kritikovala i to što je nastavak sjednice zakazan za srijedu, a ne utorak ili četvrtak, kada je na početku rada moguće postavljati pitanja i pretpostavila da je vlast baš to željela i da izbjegne.

Ona je pitala premijera Aleksandra Vučića koji je bio njegov motiv da primi američkog senatora Džona Mekejna, za kojeg je ocijenila da je NATO jastreb, srbomrzac, rusomrzac i albanski lobista.

Smjenu Maje Gojković juče su inicirali i Demokratska stranka i pokret Dosta je bilo, a isti zahtjev imaju i studenti koji već osam dana protestuju u više gradova širom Srbije.

Traži se razrješenje svih devet članova Savjeta REM-a

Poslanica Demokratske stranke Vesna Marjanović saopštila je da su 23 poslanika Skupštine Srbije zatražila razrješenje svih devet članova Saveta Regulatornog tinela za elektronske medije (REM).

Ona je na konferenciji za novinare rekla da su zahtjev potpisali poslanici DS-a, poslaničkog kluba Nova Srbija - Pokret za spas Srbije, poslaničkog kluba Socijaldemokratska stranka - Narodni pokret Srbije i dva samostalna poslanika - Marinika Tepić i Zoran Živković.

Ona je rekla da REM treba da bude nezavisno tijelo, ali da ono nije ispunilo nijednu od svojih funkcija, o čemu govore i reakcije građana na protestima, i stručna javnost koja je nezadovoljna radom REM-a.

Poslanica DS-a je navela da su osnovni ciljevi REM-a doprinos očuvanju, zaštiti i razvoju slobode mišljenja i izražavanja, i zaštita interesa javnosti u oblasti elektronskih medija, a ocijenila je da REM to ne ispunjava.

Po njenim riječima, vrhunac je bio tokom protekle predsjedničke kampanje kada je REM "odlučio da zaključa vrata i ne radi ništa", i da ne reaguje na kršenje propisa o ravnomjernom predstavljanju kandidata u medijima, što je, po njenoj ocjeni, direktno uticalo na ishod izbora-

Bonus video: