NATO zvaničnica: Pobjeda Vučića dobra za stabilnost Srbije i regiona

Hauard je rekla i da je zaprepašćena koliko su odnosi Srbije i albanskih vlasti na Kosovu napeti gotovo dvije decenije poslije rata
5 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.04.2017. 09:31h

Visoka američka zvaničnica u NATO Mišel Hauard ocijenila je da bi ubedljiva pobjeda premijera Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima mogla da pomogne stabilizovanju Srbije.

U intervjuu za Rojters, admiralka Hauard je izrazila i nadu da će se nakon izbora smiriti "izrežirane provokacije" kakvih je proteklih mjeseci bilo između Kosova i Srbije.

"Sada kada su gotovi izbori, možda će se nacionalni lideri ponovno usredsrediti na sopstvene zemlje i upravljanje. Tome se nadam", rekla je Hauard Rojtersu u subotu uveče u Kelnu.

U intervjuu objavljenom na javnom sajtu Rojtersa, Hauard je rekla da region i dalje zabrinjava američku vojsku i NATO koji još imaju 4.500 vojnika na Kosovu i dodala da se Vučić kandidovao za predsjednika uz obećanje da će zemlju voditi ka članstvu u Evropskoj uniji, za šta je potrebno da se pokaže i ekonomska stabilnost.

"Ako je ozbiljan, mislim da je od pomoći... za uspostavljanje stabilnosti i bezbjednosti u Srbiji", rekla je ona.

Hauard je rekla i da je zaprepašćena koliko su odnosi Srbije i albanskih vlasti na Kosovu napeti gotovo dvije decenije poslije rata.

"Kad god razgovaram sa nekim iz tog regiona, oni me podsjete koliko su rane duboke. To je veoma kompleksno okruženje", dodala je američka zvaničnica u NATO.

Bonus video: