"Protesti u Srbiji podsjećaju na one iz 1996. i 1997, a nakon njih je Đinđić postao gradonačelnik Beograda"

Komersant navodi da formalno demonstranti istupaju protiv rezultata predsjedničkih izbora, ali da se zahtjevi vremenom mijenjaju i da je glavni zahtjev postao promjena sistema vlasti
253 pregleda 1 komentar(a)
Beograd, protest, Foto: Beta-AP
Beograd, protest, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.04.2017. 09:18h

Srbiju su zahvatili najmasovniji protesti posljednjih godina zbog rezultata predsjedničkih izbora, a glavno pitanje je ko je njihov organizator, piše danas moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da formalno demonstranti istupaju protiv rezultata predsjedničkih izbora, ali da se zahtjevi vremenom mijenjaju i da je glavni zahtjev postao promjena sistema vlasti.

"Ovi protesti veoma podsjećaju na proteste srpske omladine 1996. i 1997. godine - iste pištaljke i doboši, slične parole i skandiranje", piše list, dodavši da je prije 20 godina kao rezultat protesta Zoran Đinđić postao gradonačelnik Beograda.

"Glavna intriga ostaje ko je inicijator protesta. Sami učesnici tvrde da ih niko nije organizovao. Proteste su podržali i radikali Vojislava Šešelja, i proruske Dveri i proevropske partije Srbije. Neki ruski političari su u protestima vidjeli znake 'obojene revolucije', a EU je pozdravila Vučićevu pobjedu", piše list.

Bonus video: