BIVŠI PREDSJEDNIK SRBIJE NIJE IZNENAĐEN PROTESTIMA STUDENATA

Tadić: Vučić kreirao nenormalnu atmosferu u društvu

"Vučić je uvjeren da uništavanjem opozicionih stranaka, suspenzijom slobode medija, eksplicitnim i implicitnim prijetnjama i širenjem straha može kontrolisati društvo... Možete kratkoročno da ukinete institucije i opoziciju, ali ne možete da ukinete građane koji vas ne podržavaju i njihovu potrebu za životom u demokratskom i civilizovanom društvu", rekao je Tadić
196 pregleda 1 komentar(a)
Boris Tadić, Foto: Beta
Boris Tadić, Foto: Beta
Ažurirano: 06.02.2019. 01:48h

Bivši predsjednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je da nije iznenađen protestima studenata, jer je premijer Srbije Aleksandar Vučić "kreirao nenormalnu atmosferu u društvu", prenosi list Danas.

"Vučić je uvjeren da uništavanjem opozicionih stranaka, suspenzijom slobode medija, eksplicitnim i implicitnim prijetnjama i širenjem straha može kontrolisati društvo... Možete kratkoročno da ukinete institucije i opoziciju, ali ne možete da ukinete građane koji vas ne podržavaju i njihovu potrebu za životom u demokratskom i civilizovanom društvu", rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, "Vučićev autokratski način vladanja primijetan je u svakoj pori društvenog života, a propagandom se, između ostalog, služi da bi sve to predstavio kao demokratsko vladanje".

Tadić je ocijenio da "Vučićev tip autokratije ide u pravcu ukidanja stranaka kroz njihovu medijsku degradaciju, blaćenje i obesmišljavanje", što je kako kaže "najviši mogući stepen antidemokratskog ponašanja", jer nema razvijene demokratije bez političkih stranaka.

"Propaganda i medijski pritisak kom je naše društvo izloženo 24 sata prihvatljiv je samo za jedan dio stanovništva. Medjutim, za one koji ne podržavaju Vučića to je apsolutno neprihvatljivo, a to su prije svega mladi obrazovani ljudi... Kada onemogućite građanima regularan izborni proces, možete da obezbijedite pobjedu, ali glas tih gradjana će onda biti na ulicama", rekao je Tadić odgovarajući na pitanje u čemu je premijer pretjerao što studenti nisu mogli da "progutaju".

Tadić je izrazio vjerovanje da će Vučić pokušati da "ispuni određene zahtjeve i napravi prividno pomirenje sa protestantima", odnosno da uradi isto što i Josip Broz Tito 1968. godine, koji je kako navodi "demontirao" proteste rečenicom "studenti imaju pravo", a potom "dezavuisao svaku veliku ideju tog protesta".

Bivši predsjednik Srbije dodao je da vjeruje da su protesti nastali spontano, ističući da je pitanje ko su njihovi organizatori, vještačka tema koju nameće vlast, kako bi skrenula pažnu sa suštine tih protesta.

"Protesti protiv diktature" održavaju se već nedjelju dana u Beogradu i drugim gradovima Srbije zbog nezadovoljstva građana rezultatima predsjedničkih izbora.

Preporučujemo za Vas