"Protest protiv diktature": Protest je nastao spontano, ograđujemo se od uticaja stranaka

Učesnici protesta duvaju u pištaljke i skandiraju "Vučiću, lopove"
0 komentar(a)
Novi Sad, Foto: Facebook
Novi Sad, Foto: Facebook
Ažurirano: 09.04.2017. 19:15h

"Protest protiv diktature" saopštio je večeras da je "protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje" i ogadio se od uticaja političkih stranaka.

"Učesnici protesta koji su se do sada povezali iz Srbije i dijaspore istupaju sa saopštenjem i osnovnim zahtjevima našeg protesta kako bi se otklonila negativna slika iskorišćavanja mladih za ciljeve političkih i drugih organizacija. Svako ima pravo da podrži ove proteste, ali se mi ograđujemo od uticaja političkih stranaka" navedeno je saopštenju koje je objavljeno i na fejsbuk stranici "Protest protiv diktature" .

Zatražili su da se saopštenje pročita u Dnevniku 2 RTS-a i da se Vlada Srbije izjasni i postupi u skladu sa ovim zahtjevima do 17. aprila.

Protest protiv diktature saopštio je i da su među zahtjevima protesta i pojednostavljenje procedure glasanja u dijaspori, kao i poništavanje lažnih doktorata visokih funkcionera Nebojše Stefanovića i Siniše Malog.

Kako se navodi "protest je nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje, i da, iako ga u medijima nazivaju Studentskim protestom predstavlja protest svih građana u kojem najmasovnije učestvuju studenti i mladi".

Dodaje se da je "protest nastao spontano, shodno narastujućem razočarenju u funkcionisanje državnih institucija, nepostojanju slobode medija i neravnopravnom predstavljanju različitih političkih opcija tokom predizborne predsjedničke kampanje".

"Naši zahtjevi su smjena čelnika RTS-a i urednika informativnog programa RTS-a, zbog režimskog izvještavanja i neravnomjerne zastupljenosti predsjedničkih kandidata u predizbornoj kampanji. Smjena članova saveta REM-a, zbog nereagovanja na više stotina prekršaja i prijava u vezi sa izveštavanjem medija u predizbornoj kampanji", navedeno je u saopštenju.

Protest protiv diktature zatražio je i razrješenje predsednice skupštine Maje Gojković, zbog suspendovanja rada parlamenta, smjene članova RIK-a, zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda, reviziju - sređivanje biračkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača.

"Naš cilj je da se uspostave fer pravila igre u okviru kojih će se svaka legitimna politička opcija takmičiti i vjerodostojno prikazivati, a ne medijski i javno ignorisati", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

Ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu nešto poslije 18 časova počeo je "Protest protiv diktature", sedmi po redu.

Građani su se sa Trga Nikole Pašića uputili ka Terazijama, odakle su nastavili do zgrade RTS-a u Takovskoj ulici ispred koje skandiraju: "Hoćemo uživo!".

Okupljeni su ispred RTS-a odglumili padanje u nesvijest, da bi potom održali minut ćutanja. Odatle su se Ulivom kneza Miloša uputili ka zgradi Vlade Srbije.

Kako javlja reporterka N1, utisak je da je kolona sada vidljivo duža nego na početku šetnje.

Protestna kolona će se od Vlade, preko Slavije, vratiti nazad do Doma Narodne skupštine. Saobraćaj se zatvara kako se protestna kolona kreće.

Na početku kolone su dobošari, a istaknute su parole: "Narod gladuje a elita se raduje", "Vučiću Šrederu", "Nećemo da budemo jeftina radna snaga" i "I vazduh ste privatizovali", "Nije bot nego skot", "Dalje nećeš moći, zvaću decu" i "Protiv terora vlasti".

Učesnici protesta duvaju u pištaljke i skandiraju "Vučiću, lopove".

Kako javlja reporterka N1, na protestu se okupilo više hiljada ljudi, a policija ne želi da daje ni zvanične, ni nezvanične procjene o broju okupljenih.

Protestna šetnja za sada protiče bez incidenata, a na ulicama nije vidljivo prisustvo uniformisanih policajaca, osim saobraćajaca.

Protesti su organizovani putem društvenih mreža, pri čemu i dalje nijesu poznati zvanični organizatori.

Zahtjevi protesta su smjenjivanje članova RIK, Regulatornog tela za elektronske medije, uredništva RTS, sredjivanje biračkog spiska i smjena predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

Sindikat RTV: Sramno izvještavanje o protestima

Večerašnji protest u Novom Sadu bio je najmasovniji od početka ove nedelje. Prema procenama organizatora, okupilo se negde oko 7.000 građana koji su prošetali centralnim gradskim ulicama.

Na čelu kolone demonstranti su nosili četiri velika transparenta na kojima je pisalo "Protiv sistema", "Stop Vučiću", "Sačuvajmo Kinesku četvrt" i "Protiv kapitalizma svim sredstvima".

Maršuta ovog protesta bila je nešto kraća nego prethodnih dana, ali su imali jedno mjesto koje nijesu posjećivali prethodnih dana.

To je bila zgrada Radio-televizije Vojvodine, gdje im se obratio i predsjednik sindikata Nezavisnost Darko Šper koji je rekao da RTV o ovim protestima izvještava sramno i da jedina vijest o ovim protestima bila napad na novinarku RTV-a koji se, kako on kaže, nikada nije desio.

“Sram ih bilo zbog toga. Ovo nije njihova televizija, ovo je vaša televizija, vi je plaćate, ja radim na ovoj televiziji zato što me vi plaćate, a ne ovi što lažu i manipulišu”, poručio je Šper.

Novosadski studenti koji su juče bili u Beogradu, iz glavnog grada vratili su se sa još jednom viješću – naime, postignut je dogovor sa beogradskim studentima o samim zahtjevima koji će, kako oni kažu, biti zvanično saopšteni na protestu koji će biti održan u ponedeljak u 18h u više gradova Srbije.

Bonus video: