RIK: Pred medijima otvoriti džakove sa izbornim materijalom na dva biračka mjesta u Novom Pazaru

U raspravi su predstvanici opozicije kritikovali što se, prema njihovom mišljenju, novo brojanje glasova obavlja po zahtjevu premijera Aleksandra Vučića jutros na konferenciji za novinare.
0 komentar(a)
RIK, Srbija, Foto: Betaphoto
RIK, Srbija, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 09.04.2017. 12:28h

Republička izborna komisija (RIK) Srbije donijela je odluku da se danas pred medijima otvore džakovi na dva biračka mjesta u Novom Pazaru.

Za tu odluku glasalo je 16 članova RIK-a, niko nije bilo protiv, ni uzdržanih, a predstavnici opozicije nisu glasali, jer im, kako su naveli, nije dostavljen predlog odluke, pa ne mogu da se izjasne.

U raspravi su predstvanici opozicije kritikovali što se, prema njihovom mišljenju, novo brojanje glasova obavlja po zahtjevu premijera Aleksandra Vučića jutros na konferenciji za novinare.

Oni su takođe protestovali zbog toga što se brojanje obavlja samo na ta dva mjesta, a ne na 25 mjesta na koliko su iz izbornog štaba predsjedničkog kandidata Saše Jankoviša i prijavljene nepravilnosti.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je odlučeno da se novo brojanje spovede na ta dva mjesta jer oni predstavljaju, kako se izarazio, eklatantan primjer, i zbog toga što je iz podatka da je na ta dva biračka mjesta osporeno 800 glasova izborni štab Saše Jankovića izvukao zalkjučak da je ukupno ukradeno 319.000 na svim biračkim mjestima u Srbiji.

Dimitrijević je ranije danas predložio da se podnesu krivične prijave protiv članova biračkih odbora na dva mjesta u Novom Pazaru, ako se utvrdi da je na tim mjestima bilo prekrajanja izborne volje, i predložio otvaranje džakova sa izbornim materijalom.

Na sjednici RIK-a on je rekao da su skandalozne tvrdnje da je na tim mjestima bilo više glasova u izbornom zapisniku nego listića u kutijama i da je tako nešto nedopustivo.

Dimitrijević je dodao da tako nešto ne smije da ostane neprovjereno, jer su zapisnici mjerodavni u utvrđivanju konačnih rezultata i zato je predložio da kao prva tačka dnevnog reda sjednice RIK-a bude uvid u izborni materijal.

U pitanju su biračka mjesta 27 i 85 u Novom Pazaru.

Izborni štab predsjedničkog kandidata Saše Jankovića saopštio je sinoć da su uvidom u džakove sa izbornim materijalom sa 25 biračkih mjesta pribavljeni dokazi o teškim neregularnostima izbornog procesa i potencijalnoj krađi 319.000 glasova. Uvidom u džakove sa izbornim matrijalom sa 25 biračkih mjesta odabranih po slučajnom uzorku uočene su, kako navode, skandalozne nepravilnosti, a kao primjer navedeni su zapisnici sa ta dva biračka mjesta u Novom Pazaru.

Izabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da su optužbe štaba Saše Jankovića o izbornoj krađi "notorna laž" i pozvao Republičku izbornu komisiju da sporne glasove prebroji pred novinarima.

Bonus video: