POZIVAJU NA NOVO OKUPLJANJE

Završen peti dan "Protesta protiv diktature" u Beogradu: "Sjutra svi na ulice"

Okupljeni su sjedjeli na stepenicama ispred ulaza u Dom Narodne skupštine skandirajući "Napolje iz Skupštine", gdje su zapalili baklje
89 pregleda 0 komentar(a)
protest Beograd, Foto: Twitter
protest Beograd, Foto: Twitter
Ažurirano: 07.04.2017. 20:07h

Učesnici "Protesta protiv diktature" u Beogradu večeras su nešto poslije 21.30 završili protestnu šetnju okupljanjem ispred Doma Narodne skupštine uz poziv građanima "Sjutra svi na ulice".

Okupljeni su počeli da se razilaze, a prethodno su sjedjeli na stepenicama ispred ulaza u Dom Narodne skupštine skandirajući "Napolje iz Skupštine", gdje su zapalili baklje.

Učesnici protesta nezadovoljni su rezultatima predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Aleksandar Vučić i traže smjenjivanje članova RIK, Regulatornog tijela za elektronske medije, uredništva RTS, sređivanje biračkog spiska i smjenjivanje predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

Demonstranti su neko vrijeme bili ispred Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, a zatim su protestnu povorku nastavili preko Trga Slavija, Ulicom kralja Milana, potom skrenuli u Kolarčevu, odakle su Dečanskom ulicom došli na Trg Nikole Pašića.

Tokom šetnje pozivali su građane da "Izađu napolje", a uz zvižduke, pištaljke i bubnjeve skandirali su "Vučiću lopove", "Vrati nam Beograd Siniša", "Vučiću pe*eru!" i druge parole, a kada su prolazili pored saobraćajne policije uzvikivali su "Av, av, av!".

Protest koji se održava peto veče uzastopno, protekao je bez incidenata. Nije bilo uniformisane policije, ali su primijećeni policajci u civilu.

Naredni je zakazan za sjutra u podne na istom mestu.

Povorka sa više hiljada učesnika "Protesta protiv diktature" ranije je ispred Vlade Srbije u centru Beograda, skandirala: "Vratite nam državu!", "Dolje vlada!" i "Av, av, av!".

Zapaljena je i baklja, demonstranti su pjevali Onesvijesti se".

Saobraćajna policija reguliše saobraćaj ulicama kojima se kreću demonstranti. 

Učesnici protesta prethodno su ispred zgrade Radio-Televizije Srbije zahtijevali da rukovodstvo RTS podnese ostavke i potom, kao i sinoć, minutom ćutanja ukazali na ćutanje javnog servisa o već petodnevnim protestima u Srbiji.

Protestna šetnja počela je oko 19 časova sa platoa ispred Doma Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića, kroz Bulevar kralja Aleksandra, Ruzveltovu, Ulicu 27. marta, Takovsku, Kneza Miloša gdje su se na uglu sa Nemanjinom ulicom zaustavila ispred Vlade Srbije.

Okupljeni su uglavnom mladi ljudi koji duvaju u pištaljke i nose transparente "Nećemo da budemo radnici na crno", "Ko laže taj je Vučić",  "Radnici na crno uz vas smo", "Politika nije profesija" i "Niko ne sme biti gladan i bez kuće".

Okupljeni su blokirali saobraćaj ispred Doma Narodne Skupštine, a na čelu kolone je veliki transparent "Narod gladuje, elita se raduje".

Tu je i transparent "Sutra u 12 h", kojim se poziva na nov skup sjutra u podne.

Podršku okupljenima je dao Ljubisav Đokić - Džo bagerista, učesnik protesta 5. oktobra 2000. godine.

"Došao sam ovdje da podržim mlade. Razgovarao sam sa njima i rekao im da nikako ne smiju da se prodaju ili da odustanu", kazao je Djokić novinarima.

On je dodao i da je mladima potrebno iskustvo u ovakvim stvarima i da misli da treba da izdrže do kraja kako kaže, "dok ih sve ne promjene - od čistacice do predsjednika".

Protesti se održavaju peti dan za redom u Beogradu, a organizovani su putem društvenih mreža, pri čemu i dalje nisu poznati zvanični organizatori.

Na društvenoj mreži su istaknuti i njihovi zahtjevi - smjenjivanje članova RIK, Regulatornog tela za elektronske medije, uredništva RTS, sređivanje biračkog spiska i smjenjivanje predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

Protest u Novom Sadu: Srbija se umiriti ne može

Više hiljada studenata i drugih mladih ljudi, penzionera i drugih građana Novog Sada krenulo je večeras oko 18.30 u petu protestnu šetnju "Protiv diktature", poručivši na početku da protesti neće prestati dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Protest je počeo minutom ćutanja za pilote Vojske Srbije, koji su danas poginuli.

Pored uobičajenih transparenata, demonstranti danas nose i transparente "Srbija se umiriti ne može", "Srbija nije Vučićeva prćija", "Dok vladaju amateri, stradaju proleteri", "Neću da budem jeftina radna snaga", "RIK - republička izborna krađa".

Student Miran Pogačar pozvao je sve da se pridruže sjutrašnjem protestu sindikata vojske i policije u Beogradu.

Radio-voditelj Daško Milinović, iz Inicijative "Spasimo Kinesku četvrt" i kolektiva Društveni centar, rekao je da je danas gradska vlast u Novom Sadu još jednom pokazala da ne haje za mišljenje građana, pošto je odbacila sve njihove primjedbe na plan regulacije Kineske četvrti, u kojoj su razni alternativni kulturni sadržaji.

"Očito, neko je bacio oko na Kinesku četvrt i od nje hoće da napravi još jedan besmislen projekat, nekakav tržni centar ili nešto slično, pod plaštom projekta Novog Sada kao Evropske prijestonice kulture (EPK). Preko projekta EPK samo su poslušnicima napunili džepove. Njima ne trebaju mladi koji razmišljaju, koji su kreativni i koji hoće da se pobune, već oni koji će ih slušati", kazao je Milinovć.

Dodao je da su protesti "borba protiv opšteg besmisla" i poručio da ne smiju da prestanu.

Na čelu kolone građani nose velike transparente "Protiv sistema", "Stop Vučiću" i Sačuvajmo Kinesku četvrt". Jedan od velikih transparenata nose penzioneri, a na čelu kolone su i dobošari.

Povrka ide centralnim gradskim ulicama, uz zviždanje i uzvikujivanje "Av, av, av!", "Dole vlast!", "Vratite penzije!".

Studenti zahtjevaju smijenjivanje članova Republičke izborne komisije zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda, smijenjivanje članova Regulatnornog tijela za elektronske medije zbog nereagovanja na više stotina prijava, smjenjivanje predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković zbog predizborne blokade rada Skupštine, čime je obustavila informisanje građana i ućutkala opozicju.

Zahtjevaju i smjenjivanje glavnog i odgovornog urednika Radio-televizije Srbije (RTS) i urednika informativnog programa RTS-a, zbog "režimskog izvještavanja" i neravnomjerne zastupljenosti kandidata, a iz istih razloga i smenjivanje vršioca dužnosti glavnog i odgovornog urednika Prvog programa i vršioca dužnosti direktora programa.

I u Kraljevu počeo protest

 Više od 100 Kraljevčana, uglavnom studenta i srednjoškolaca, okupilo se i večeras na gradskom trgu na protestu "Protiv diktature".

Oni su poslije 18 časova po kiši krenuli u protestnu šetnju gradom uzvikujući zahtjeve i duvajući u pištaljke.

Preporučujemo za Vas