Završen "Protest protiv diktature", okupljeni se razišli uz "Marš na Drinu"

Okupljeni skandiraju "otpor", "av, av, av", "Vučiću lopove", "Vučiću p****u"...
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2017. 19:50h

Demonstranti su se danas, četvrti put za redom, okupili u centru Beograda, Novog Sada, Niša i još nekoliko gradova Srbije, na "Protestima protiv diktature", nezadovoljni pobjedom Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima.

Učesnici "Protesta protiv diktature" počeli su da se razilaze oko 21.20 sa platoa ispred Doma Narodne skupštine u centru Beograda, a prethodno su novo okupljanje najavili za sjutra u 18 časova.

Oni su ispred Doma Narodne skupštine izveli performans tako što su najprije sjeli na plato i stepenište a zatim skočili uzvikujući "O(ne)svijesti se".

Dio okupljenih koji su sjedjeli na stepeništu Doma Narodne skupštine uzvikivao je "Gotov je", "Dolje diktatura", "Ne damo Srbiju".

Učesnici skupa koji su došli do samog ulaza u Dom Narodne skupštine skandirali su "Sjutra u 18", najavljujući nastavak protesta.

Pre nego što su počeli da se razilaze, oni su još jednom otpjevali "Marš na Drinu".

Više hiljada učesnika "Protesta protiv diktature" tokom šetnje održalo je minut ćutanja ispred zgrade Vlade Srbije poslije čega su krenuli ka trgu Slavija.

Okupljeni su ispred Vlade Srbije uzvikivali "O(ne)svijesti se" i "Ostavke" poslije čega su izveli performans sa klečanjem i ustajanjem, skandirajući "Vučiću p...." i "Ua".

Kolona u kojoj je više hiljada učesnika "Protesta protiv diktature" zaustavila se i na putu od zgrade Radio-televizije Srbije do Vlade Srbije u blizini zgrade Predsjedništva, gdje su okupljeni otpjevali i na bubnjevima odsvirali "Marš na Drinu". Saobraćaj je obustavljen u ulicama kralja Milana i kneza Miloša a uniformisane policije i dalje nema.

Učesnici "Protesta protiv diktature" su ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) održali minut ćutanja kojim su željeli da ukazu na ćutanje RTS-a o ovim protestima.

Demonstranti su seli na ulicu i ta grupa prostirala se od zgrade RTS-a do ugla Takovske i 27. marta.

Zapaljeno je i nekoliko baklji ispred RTS.

Učesnici protesta večeras u se prvi put zaustavili na raskrsnici Bulevara kralja Aleksandra i Beogradske ulice u Beogadu, gdje su uzvikivali i pjevali ko ne skače taj je Vučić.

"Tokom šetnje pjevali su i "studenti, studenti ajmo svi u glas, Aleksandar Vučić p***r je za nas".

U jednom trenutku djelovalo je da će se kolona razdvojiti i da će jedan dio krenuti Beogradskom ulicom ka Slaviji, ali su ubrzo spojili i svi zajedno krenuli ka Vukovom spomeniku.

Uzvikuju "Izlazite napolje" i "Gdje su naši glasovi".

Dvoje mladih izvelo je performans u Bulevaru, legli su na kolovoz dok su ostali vikali "onesvijesti se, onesvijesti se".

Studenti na čelu kolone nose velike banere na kojima piše "Dolje diktatura" i "Vučiću Šrederu".

Učesnici "Protesta protiv diktature", koji je večeras ogranizovan četvrti put, nose i transparente "Nećemo da budemo jeftina radna snaga", "Mi smo srpska slobodarska omladina", "Otpor nije naš, samo je slobodna otadžbina naša".

Okupljeni skandiraju "otpor", "av, av, av", "Vučiću lopove", "Vučiću p****u"...

Skup za sada protiče bez incidenata.

Na početku protesta došlo je do malog koškanja. Neko je pokušao da ispovocira mlade na čelu kolone na šta su svi skandirali "Ovo su naši protesti mi smo studenti".

Mogli su se čuti i povici "Srbija, Srbija", ali i "lopovi, lopovi"

Prije početka skupa, predstavnici Udruženja nestalih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji sklonili su "srpski zid plača" koji je oštećen tokom prvog "Protesta protiv dikature" prošlog ponedjeljka, a manja grupa učesnika protesta zapalila je više primjeraka tabloidnih listova.

Učesnici protesta nose naljepnice "Puk'o je", "Protiv nenormalnosti" i "Drugi krug", uzvikuju "Vučiću p****u", "Lopovi", a nose i zastave Srbije i transparente "O(ne)svijesti se", "Vučiću Šrederu", "Vučiću lopove", "Dolje diktatura", "Danas sam na ulici da sjutra ne bih živio na njoj", "Nećemo da budemo jeftina radna snaga", "BW nije za nas".

Protesti su organizovani na Facebooku, na stranici Protest protiv diktature na kojoj su istaknuti i zahtjevi studenata.

Oni traže smjenjivanje članova Republičke izborne komisije (RIK) zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda Srbije o održavanju izbora na Kosovu, i članova Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) zbog nereagovanja na prekršaje u medijima tokom kampanje.

Učesnici protesta zahtijevaju i smjenu predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković zbog prekida skupštinskog zasijedanja 1. marta, i rukovodstva Radio-televizije Srbije zbog, kako su naveli, "režimskog izvještavanja i neravnomjerne zastupljenosti kandidata", kao i sređivanje biračkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača.

Studenti su naveli da će protestovati do ispunjenja zahtjeva.

Potesti se svakodevno održavaju u većem broju gradova u Srbiji.

Aktuelni premijer i novoizabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da protesti koji se održavaju poslije predsjedničkih izbora u Beogradu i drugim većim gradovima predstavljaju "pravi znak demokratije", a da sve kritike o koncentraciji moći u njegovim rukama odražavaju "manje ili više ličnu mržnju" prema njemu.

Protest u Novom Sadu: Neću sendvič, hoću revoluciju

Više od hiljadu studenata i mahom mladih ljudi okupilo se u centru Novog Sada na četvrtom po redu "Protestu protiv diktature" i poručili da neće odustati od protesta dok god njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Studenti su na početku poručili da protesti nisu inicirale političke partije, već je riječ o borbi studenata za prava svih građana Srbije.

Aktivista kolektiva Gerusija Ivan Radenković rekao je da dolazi svakodnevno na proteste da bi, kao i ostali prisutni, pokazao da nije glasao za Vučića i da ga podsjeti da je za njega zapravo glasalo manje od jedne četvrtine stanovništva Srbije.

"Od te četvrtine bar pola je bilo direktno ucijenjeno. Ovdje sam da pokažem da ovaj narod nije glup i da ćemo ga (Vučića) zbog toga skinuti", poručio je Radenković.

Student Milovan Nikolić pozvao je okupljene na mirnu i dostojanstvenu protestnu šetnju. "Ne želimo incidente, ovdje smo da branimo Srbiju i Novi Sad", kazao je on.

Studenti nose transparente "Neću sendvič, hoću revoluciju", "Ako su mame i tate mogle Slobu, možemo i mi ovog pe***a"," Štrajk, blokada, sabotaža", "Samo kulturno, samo dostojanstveno", "Došli smo sami pješke besplatno".

Studenti se kreću centralnim gradskim ulicama, zvižde i uzvikuju "Av, av, av", "Dolje vlast", "Vratite penzije".

Na čelu kolone studenti nose velike transparente “Protiv sistema” i “Stop Vučiću”.

Galerija

Bonus video: