Janković osniva političku organizaciju, Beli se sprema za izbore, Šešelj će iznenaditi...

Prema riječima sagovornika Danasa, bliskih i Jankoviću ali i Demokratskoj stranci (DS), stranci koja je podržala njegovu kandidaturu, otvoreno je pitanje na koji način će se Janković odnositi prema DS
77 pregleda 0 komentar(a)
Saša Janković, Foto: Betaphoto
Saša Janković, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 05.04.2017. 15:34h

Deset kandidata na predsjedničkim izborima u Srbiji, koji nisu uspjeli da pobijede, posljednjih nedjelja posvetili su veći dio svog vremena kampanji. Postavlja se sada pitanje čime će oni baviti nakon završene kampanje, piše beogradski list Danas.

Janković osniva svoju političku organizaciju

Koji su naredni politički koraci Saše Jankovića iz Danasa juče nisu uspjeli da dobiju odgovor u njegovom izbornom štabu. Ali izvori tog lista navode da je Janković veoma blizu konačne odluke o svom budućem političkom djelovanju, kao i da ta odluka svakako neće iznevjeriti građane koji su ga kandidovali i podržali u trci za predsjednika. Izvori Danasa navode da će Janković svakako napraviti političku organizaciju, i da je pitanje trenutka kada će to javno i saopštiti. Prema riječima sagovornika Danasa, bliskih i Jankoviću ali i Demokratskoj stranci (DS), stranci koja je podržala njegovu kandidaturu, otvoreno je pitanje na koji način će se Janković odnositi prema DS. Izvori Danasa navode da demokrate strahuju da bi dio njihovih članova vrlo lako i spontano mogao da pređe u Jankovićevu političku organizaciju. Kako je Danasu rečeno, dio demokrata koji su u potpunosti podržali Jankovićevu kandidaturu i za nju zdušno radili na terenu smatra da bi DS morala da se na neki način veže za Jankovića. Sagovornici Danasa ukazuju i na to da ni za DS ne bi bilo loše da "preuzme" Jankovića bar na neko vrijeme ne bi li se stranka stabilizovala. S druge strane, ako se u obzir uzme Jankovićev dosadašnji stav prema političkim strankama i političarima, malo je vjerovatno da on želi čvršću vezu sa demokratama.

Luka Maksimović se ozbiljno priprema za beogradske izbore

Kako su za Danas rekli u pokretu "Sarmu probo nisi", sljedeća politička akcija biće učestvovanje na izborima za Grad Beograd 2018. godine. Oni su prezadovoljni ostvarenim rezultatima njihovog kandidata - Luke Maksimovića, alijas Ljubiše Preletačevića Belog, i ohrabreni da se dalje politički angažuju.

"Slijede ozbiljne pripreme za izbore za Beograd", ističu u pokretu "Sarmu probo nisi".

Ovo je satirični naziv za grupu građana koja je sa Maksimovićem osvojila 20 odsto na lokalnim izborima u Mladenovcu u aprilu 2016. Na predsjedničkim izborima Maksimović je nastupio kao kandidat grupe pod nazivom "Beli, samo jako". Sagovornici Danasa ističu da će nastaviti snažan politički angažman u Mladenovcu. Luka Maksimović je osvojio 9,43 odsto glasova.

Vuk Jeremić nastavlja političku borbu

Vuk Jeremić je u izbornoj noći u nedjelju poručio da ostaje u Srbiji i da "već sjutra" nastavlja političku borbu, uz opasku da "neće praviti nikakve političke ili bilo kakve druge kompromise". On se nije izjasnio da li će osnovati političku stranku, već je naveo da će tome moći da govori tek kada budu objavljeni i zvanični rezultati izbora. Ipak, istakao je da namjerava da učestvuje "u širokom političkom frontu i saradnji". Prema Jeremićevom mišljenju, "sve što se dešavalo u kampanji i tokom izbornog dana predstavlja dokaz da Srbija nema demokratsko društvo".

Pojedini izvori na političkoj sceni Srbije nezvanično tvrde da postoji mogućnost da Jeremić osnuje sopstvenu stranku, uz podršku ljudi koji su ga podržali na predsjedničkim izborima, kao i da se ta politička organizacija kandiduje na lokalnim izborima u Beogradu naredne godine, piše Danas.

Vojislav Šešelj sprema iznenađenje?

Nakon izbornog debakla i ocjene da je jedan od najvećih gubitnika na predsjedničkim izborima, Vojislav Šešelj, lider i predsjednički kandidat Srpske radikalne stranke, odlučio se na ćutanje.

"Sve što imam da kažem reći ću u četvrtak na konferenciji za novinare. Do tada ne dajem bilo kakve izjave i to ne samo Danasu, nego svim novinarima koji me zovu", rekao je juče Šešelj za beogradski list. Na pitanje da li će se povući sa čela Srpske radikalne stranke, da li će stranku prepustiti sinu Aleksandru i da li će to biti konferencija za štampu iznenađenja, Šešelj im je samo odgovorio da je on uvijek pun iznenađenja i da će se možda i novinari Danasa iznenaditi.

Boško Obradović se vraća u parlament

"Nakon predsjedničkih izbora vraćam se u Narodnu skupštinu i jedva čekam izbor nove Vlade na čelu sa novom ikebanom koju će postaviti Aleksandar Vučić. Do tada, Srbijom će više mjeseci vladati Vučić i kao predsjednik i kao predsjednik Vlade", kaže Boško Obradović, lider i predsjednički kandidat Dveri, i dodaje da su Dveri već pokrenule pripreme za beogradske i vanredne parlamentarne izbore koji će vjerovatno biti održani u istom terminu.

Obradović za Danas tvrdi da nije zadovoljan svojim rezultatom na predsjedničkim izborima i najavljuje da će Glavnom odboru Srpskog pokreta Dveri podnijeti izvještaj.

"Imao sam najbolji predsjednički program i najozbiljniju kampanju, ali trenutno je prevladalo rijaliti društvo i građani Srbije su se opredijelili za liniju manjeg otpora. Mi smo izvukli i jednu bitnu pozitivnu činjenicu sa ovih izbora - vlast je izgubila 10 odsto glasova. Podsjećam javnost da je Aleksandar Vučić bio kandidat kompletne vladajuće većine koja je imala u zbiru 65 odsto glasova na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima. I dalje je pitanje da li Vučić ima 50 odsto, dok drugih 50 odsto pripada opoziciji", napominje Obradović.

On dodaje da će Dveri u RIK-u tražiti poništavanje predsjedničkih izbora i nove izbore zbog velikog broja izbornih neregularnosti, načina glasanja na Kosovu, cenzure, medijskog mraka, ukidanja Nadzornog odbora parlamenta i REM-a.

Aleksandar Popović se okreće novom početku DSS

"Moje dalje političko djelovanje će biti usmjereno na ono što nazivamo novim početkom DSS-a. Pod tim podrazumijevam skup aktivnosti - priprema izborne Skupštine i utvrđivanje jedinstvene pozicije stranke u izmijenjenim političkim okolnostima", kaže Aleksandar Popović, predsjednički kandidat Demokratske stranke, za Danas.

Na pitanje da li je iznenađen izbornim rezultatima, on odgovara da ti rezultati mogu samo na prvi pogled da iznenade, a zapravo su logična, pa onda i očekivana posljedica svih okolnosti u kojima su izbori održani.

"Brojne neregularnosti i neravnopravan tretman predsjedničkih kandidata, kao i prljava kampanja, učinili su da se protekli izbori samo uslovno mogu smatrati slobodnim, ali nikako ne i fer. Međutim, svi kandidati su izlaskom na izbore su te uslove prihvatili i naknadni prigovori imaju karakter "plakanja nad prosutim mlijekom", ističe Popović.

Čanak analizira rezultate sa čelnicima Lige

Rezultate tek okončanih predsjedničkih izbora u Ligi socijaldemokrata Vojvodine analiziraće u narednim danima.

Kako je Danasu rečeno u toj stranci, rezultat koji je Nenad Čanak ostvario na izborima, svakako, nije zadovoljavajući i moraće da se preduzmu neke mjere.

"Slijede najprije sjednica Predsjedništva LSV, pa Glavni odbor stranke, a za četiri mjeseca i redovni izborni Kongres", kažu u ovoj stranci za Danas.

Rok u kojem će biti definisani naredni koraci je, prema njihovim riječima - šest mjeseci. U ovoj stranci za Danas objašnjavaju da nisu zadovoljni ni rezultatima u Vojvodini ni u ostatku Srbije, izražavajući ipak zadovoljstvo sadržajem kampanje Čanka, koji je, kako kažu, pokrenuo sve najvažnije teme u društvu o kojima će uskoro svi morati jasno da se odrede.

Stamatović osniva partiju i učestvuje na izborima u Kosjeriću

Milan Stamatović, predsjednik opštine Čajetina, koji je u toj opštini ubjedljivo pobijedio Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima, kaže za Danas da je "naša ideja ozdravljenja Srbije na predsjedničkim izborima prešla svojevrsni narodni cenzus, što nam daje podstrek da nastavimo jer ne smijemo da iznevjerimo povjerenje svih onih koji su glasali za poštenu i časnu politiku i za to da uspješan razvojni pelcer sa Zlatibora zasadimo po čitavoj Srbiji".

"Podrškom ovoj politici i meni kao jedinom predsjedničkom kandidatu iz "provincije", građani Srbije su potvrdili naša uvjerenja da je Srbiji neophodna nova snaga i politička stranka koja će biti timska, a ne liderska, i čiji će cilj biti da mijenja državu iz unutrašnjosti, a ne iz Beograda. Politička partija "Za zdravu Srbiju" biće uskoro registrovana i prvi pravi izazov nas čeka na lokalnim izborima u Kosjeriću, 23. aprila, gdje ćemo nastupiti kao izborna lista "Za zdravu Srbiju - Milan Stamatović", precizira Stamatović.

Parović jedini čestitao pobjedu Vučiću

Miroslav Parović je jedini predsjednički kandidat na minulim izborima koji je čestitao pobjedu Aleksandru Vučiću, ističući da mu želi da opravda povjerenje i nađe siguran put za državu.

Parović je poručio da "za razliku od drugih, on Srbiju danas može da pogleda u oči jer je sve vrijeme govorio da ne očekuje poseban rezultat", upitavši "šta će da rade oni koji su sebe vidjeli u drugom krugu i pobjednike u trci za predsjednika, potrošili milione eura, a dobili 30 puta manje glasova od pobjednika izbora".

Parović za Danas kaže da je kampanju vodio tako da je stavio tri tačke i već od ponedjeljka je nastavio da promoviše političku platformu "koja će u bliskoj budućnosti biti pobjednička - Srbija kao politički i vojno neutralna država koja uspostavlja jedinstven srpski kulturni prostor na Balkanu i zaustavlja svojevrsni autogenocid koji se trenutno dešava kroz depopulacionu politiku i loš privredni ambijent".

Saša Radulović se sprema za vanredne izbore

U pokretu Dosta je bilo listu Danas je rečeno da DJB "nastavlja borbu za promjenu Vučićevog korumpiranog, partijskog, parazitskog sistema svim političkim i pravnim sredstvima".

"Jasno je da je Vučić izgubio veliki broj glasača u posljednjih godinu dana i da je bilo više pameti, dogovora oko jednog kandidata, manje uskih ciljeva i ambicija i više osjećaja za društveni interes, mogli smo da ga pobijedimo i na ovim izborima, u drugom krugu. Sljedeći izbori za Beograd, a vjerovatno i vanredni parlamentarni zajedno sa njima, biće nova šansa da ga pobijedimo i DJB je za njih već spreman", kažu u Dosta je bilo za Danas.

Bonus video: