KOMENTARI PROFESORA

"Gdje nema drugog kruga? U Sjevernoj Koreji"

Stojiljković kaže i da je od Ljubiše Preletačevića Belog očekivao da više animira apstinente, ali da je očigledno on motivisao jedan broj mlađih razočaranih glasača opozicije
57 pregleda 17 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 02.04.2017. 20:01h

Profesori Jovo Bakić i Zoran Stojiljković ocijenili su za televiziju N1 da izlaznost na predsjedničkim izborima neće biti toliko velika kako se očekivalo, što bi trebalo da ide u prilog kandidatu vladajuće koalicije Aleksandru Vučiću. Obojica su saglasni u ocjeni da za Srbiju ne bi bilo dobro da izbori budu riješeni u prvom krugu.

Bakić je rekao da iako niska izlaznost odgovara vladajućoj koaliciji, treba imati u vidu da je izlaznost u Beogradu nešto veća, što može negdje da govori da će u rezultat opozicije biti bolji u glavnom gradu, dok SNS možda u Šumadiji neće osvojiti broj glasova koji je očekivao.

Bakić kaže da je Vučić čovjek koji bi objektivno morao da ima najviše glasova, dok bi od opozicionih kandidata Saša Janković mogao da očekuje ulazak u drugi krug, ukoliko ga bude. Kaže da bi lično voleo da bude drugog kruga.

“Ako ga nemate, živite u društvu koje je politički nezrelo. Gdje nema drugog kruga? U Sjevernoj Koreji”, rekao je Bakić.

Stojiljković je rekao da je očekivao veću izlaznost. Najveća dilema izbora, prema njegovim riječima, je da li će biti drugog kruga i ko će u tom slučaju biti drugi.

Saglasan je sa ocjenom da ne bi bilo dobro da nema drugog kruga, i upozorava da u Srbiji nikada nije bila dobra neravnoteža vlasti i moći. Na sceni je, kako kaže, direktan partijski klijentelizam, gdje se po partijskoj liniji ne postavljaju samo ljudi na vrhu, već i kuriri i glavne medicinske sestre.

Stojiljković kaže i da je od Ljubiše Preletačevića Belog očekivao da više animira apstinente, ali da je očigledno on motivisao jedan broj mlađih razočaranih glasača opozicije.

Bakić navodi da mu je uspjeh Belog mio, i da očekuje njegov još bolji rezultat na gradskim izborima i vanrednim parlamentarnim izborima koje očekuje naredne godine.

Glas za Belog je glas protiv političara koji su nas opljačkali i urnisali u prethodnom periodu, ističe Bakić.

Stojiljković i Bakić poslije ovih izbora očekuju i ozbiljne promjene na opozicionoj sceni.

Saši Jankoviću, i Šutanovac i Zoran Živković su samo lijeva smetala, kaže Bakić i dodaje da bi više osvojio da nije bilo njih.

Stojiljković kaže da nije siguran i da "poetski preteruje prof. Bakić“ kad to kaže.

Preporučujemo za Vas