UTICAJ BI MOGAO PRETRPJETI UDARAC?

AP: Vučić će jačati funkciju predsjednika i veze sa Rusijom

AP dodaje da bi Vučićev politički uticaj mogao pretrpjeti udarac ako ne porazi protivnike u prvom krugu
1 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2019. 04:40h

Građani Srbije glasali su danas na predsjedničkim izborima koji su bili test za autoritarnu vlast njihovog lidera, premijera Aleksandra Vučića usred rastućeg uticaja Rusije na Balkanu, ocjenjuje danas agencija AP.

Bivši ultranacionalista, sada deklarisani proevropski političar, odnijeće, kako se očekuje, ubjedljivu pobjedu nad 10 opozicionih kandidata među kojima je i jedan izmišljeni lik, Ljubiša Preletačević Beli koji se ruga političkom establišmentu, navodi agencija.

AP dodaje da bi Vučićev politički uticaj mogao pretrpjeti udarac ako ne porazi protivnike u prvom krugu, za šta mu je potrebno više od 50 odsto glasova izašlih birača. Agencija navodi da su Vučiću glavni rivali bivši zaštitnik građana Saša Janković i bivši šef diplomatije Vuk Jeremić ali i njegov nekadašnj mentor, nacionalista kojem je suđeno za ratne zločine Vojislav Šešelj.

AP ocjenjuje da bi Vučić koji je premijer od 2014, pobjedu na predsjedničkim izborima mogao da iskoristi da osnaži inače ceremonijalnu funkciju predsjednika republike kako bi vladao bez izazova poput predsjednika Rusije Vladimria Putina koji ga je podržao.

Suprtono trvdnjama da želi da Srbiju vodi ka EU, Vučić se zalaže za dublje odnose sa starim saveznikom Rusijom, navodi AP i dodaje da je prije izbora Vučić posetio Putina koji mu je navodno obećao da će potpisati isporuku aviona, tenkova i oklopnih vozila za Srbiju što je podstaklo strahove o trci u naoružavanju na Zapadnom Balkanu koji Rusija smatra za svoju sferu uticaja.

Preporučujemo za Vas