STRANKA ZORANA ZAEVA ODBIJA PREDLOG

VMRO DPMNE predožio Manifest "Za jedinstvenu Makedoniju"; SDSM: Odgovaraćete

"Manifest je dokument sa smjernicama i principima koji se odnose na vladavinu u narednih 15 godina i zasonvan je na četiri principa: okuljanje oko svega što je nacionalni interes i integracija, vladavinu prava i tržišne ekonomije bolji standard svih građana", rekao je Milošoski
78 pregleda 0 komentar(a)
VMRO DPMNE, Foto: VMRO DPMNE
VMRO DPMNE, Foto: VMRO DPMNE
Ažurirano: 02.04.2017. 16:43h

Najuticajnija makedonska partija VMRO DPMNE predstavila je danas u Skoplju Manifest "Za jedinstvenu Makedoniju", čiji glavni cilj je izlazak zemlje iz višegodišnje političke krize, ali je taj dokument naišao na odbijanje SDSM Zorana Zaeva, koji smatra da bivši premijer Nikola Gruevski i njegova stranka nemaju više šta da ponude zemlji, već da naprotiv treba da odgovaraju zbog blokade izbora nove vlade.

Zamjenik predsjednika VMRO DPMNE Antonio Milošoski je, predstavljajući Manifest, poručio da on predviđa da je Makedonija domovina Makedonaca i manjinskih zajednica - Albanaca, Turaka, Vlaha, Srba, Roma, Bošnjaka i drugih naroda.

"Manifest je dokument sa smjernicama i principima koji se odnose na vladavinu u narednih 15 godina i zasonvan je na četiri principa: okuljanje oko svega što je nacionalni interes i integracija, vladavinu prava i tržišne ekonomije bolji standard svih građana", rekao je Milošoski.

Manifestom je SDSM-u ponuđen redovan dijalog i pronalaženje rješenja u okviru institucija, te zaštita zemlje od spoljnih uticaja koji su štetni po državu Makedoniju.

Prema Manifestu potrebno je, kako je naveo, uspostaviti redovan dijalog između vlasti i opozicije o svim pitanjima od nacionalnog interesa.

"EU i NATO je naš interes. Kako bi se osigurala efikasna prekogranična saradnja, potrebno je formiranje evropske regije između Makedonije i susjednih zemalja zbog boljeg korišćenje fondova EU, posebno u oblasti zaštite prirode, vode i infrastrukture", rekao je član Izvršnog komiteta VMRO DPMNE Nikola Poposki.

Govoreći o imenu Makedonije, Poposki je rekao da ta stranka neće prihvatiti bilo kakvu promjenu Ustava u vezi sa tim.

"Nećemo dozvoliti bilo kakvu odluku političara ili pojedinca, vlade ili parlamenta, bez prethodnog izjašnjavanja građana na referendumu o tom pitanju", precizirao je Poposki.

Član Izvršnog odbora Ilija Dimovski je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen Manifest, rekao da se VMRO DPMNE zalaže za sprovođenje popisa stanovništva, što je, kako je rekao, veoma važno za konstruktivni dijalog o međuetničkim pitanjima.

"Popis mora biti statistički, a ne politički postupak sproveden prema metodologiji Evropske statističke agencije - Eurostata i Ujedinjenih nacija", rekao je Dimovski.

Prema njegovim riječima, Manifest pretpostavlja nacionalno jedinstvo oko ciljeva za bolju ekonomiju, veći rast, više investicija, više uspješnih preduzetnika, novih radnih mjesta za naše građane, što je Makedoniji zaista potrebno.

Iz SDSM su, međuitm, odgovorili da Nikola Gruevski i rukovodstvo VMRO DPMNE nemaju šta više da poude građanima, te da oni neće izbjeći odgovornost za odlaganje izbora nove vlade.

Portarol SDSM Petre Šilegov je na konferenciji za novinare poručio da će nova vlada sprovesti reformu kako je predviđeno programom, a koji podrazumijeva temeljnu reformu pravosudnog sistema.

"To je na izborima bila volja većine građana", rekao je Šilegov i dodao da će izbor nove vlade značiti kraj vladavine Gruevskog.

Nova vlada, kazao je, znači kraj za sudije koji štite kriminalna djela Gruevskog i rukovodstva VMRO DPMNE.

On je najavio da će nova vlada produžiti period u kojem specijalni javni tužilac može pokrenuti tužbu za "aferu prisluškivanje", korupciju, kriminal i zloupotrebu moći.

Šilegov najavio i formiranje posebnih odjeljenja u pravosuđu koji će djelovati po predmetu koji su u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva.

"Biće reforme Sudskog savjeta, kao i izmjene i dopune Zakona o sudovima za uvođenje jasnih kriterijuma za izbor, napredovanje i razrješenje sudija. Kvalitet i efikasnost sudija će se mjeriti objektivno po broj riješenih predmeta, broju osporenih presuda, broju potvrđenih presuda, te razloga za ukidanje presude i trajanja sudskog postupka", kazao je Šilegov.

Makedonija će, kazao je, biti pravna država u kojoj će se primjenjivati zakoni jednako za sve.

"Državi će biti vraćen ukraden novac i svako ko je protiv ovih promjena trebalo bi da zna da je zaštitnik i saučesnik u kriminalnim radnjama prethodne vlade ili zloupotrebama u svrhu krimninala - rekao je Šilegov.

On je pozvao sve zaposlene u državnim institucijama i pravosudnom sistemu da budu svjesni svoje odgovornosti.

"Svako mora da radi svoj posao profesionalno, bez diskriminacije i u skladu sa zakonima, a ne da brani zločin i zločince", naveo je Šilegov i obećao da će volja većine građana biti ispoštovana, te da će veoma brzo profunkcionisati parlament, koji će otvoriti za izbor nove reformske vlade.