Čanak: Srbiju decentralizovati na tri pokrajine i dvije autonomne oblasti

"Predsjedništvo bih preselio ne u Novi Sad već u Kragujevac kao istorijsku prijestonicu Srbije. Kao administrativni centar, Kragujevac bi dobio diplomatska predstavništva ali i novi motiv za razvoj cijele Šumadije i Srbije ispod Save i Dunava", kazao je lider LSV
56 pregleda 10 komentar(a)
Nenad Čanak, Foto: Betaphoto
Nenad Čanak, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 30.03.2017. 17:03h

Predsjednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da bi Srbiju trebalo decentralizovati tako da je čine tri pokrajine i dvije autonomne oblasti koje bi imale vlast u zemlji.

Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine (RTV), Čanak je kazao da bi pokrajine bile Vojvodina, Šumadija i Moravska dok bi Beograd imao poseban a Sandžak status autonomne oblasti.

"U njima bi se vlast birala od naroda za narod. One bi imale vlast u zemlji, dok bi država vodila odbranu, fiskalnu, monetarnu politiku. Zato se mora promijeniti postojeći Ustav kako bi te autonomije bile ustavno definisane", kazao je predsjednik LSV.

Čanak je naveo i da bi Predsjedništvo Srbije preselio iz Beograda u Kragujevac jer bi to doprinelo razvoju Šumadije.

"Predsjedništvo bih preselio ne u Novi Sad već u Kragujevac kao istorijsku prijestonicu Srbije. Kao administrativni centar, Kragujevac bi dobio diplomatska predstavništva ali i novi motiv za razvoj cijele Šumadije i Srbije ispod Save i Dunava", kazao je lider LSV.

Čanak je upitao i zašto država daje subvencije za otvaranje novih radnih mjesta isključivo stranim a ne i domaćim investitorima.

Upitan zašto predsjedničkog kandidata Sašu Jankovića naziva "Miloševićevim namještenikom i Koštuničinom ombudsmanom", Čanak je kazao da je Janković radio u vladi Mirka Marjanovića "u kojoj su Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić bili potpredsjednici a Aleksandar Vućić ministar informisanja".

Predsjednik LSV je dodao i da u eventualnom drugom krugu predsjedničkih izbora sigurno ne bi podržao Aleksandra Vučića, Vojislava Šešelja ili Boška Obradovića a da bi od ostalih kandidata podržao svakog ko bi njega podržao.

Upitan šta bi eventualno priznanje nezavisnosti Kosova promijenilo u svakodnevnom životu stanovnika Srbije, Čanak je kazao da građani "ne bi živjeli u patriotskim lažima koje su nas dovele dovde".

"Imamo ogromnu imovinu na Kosovu za koju ne možemo da se borimo jer ne priznajemo nezavisnost Prištine. I izbore bi bilo lakše organizovati na Kosovu kada bi to mogli da radimo preko diplomatskih predstavništava", dodao je Čanak.

Bonus video: