ENIGMA BELI I IZLAZNOST

Bojan Klačar: Na spisku 6,6 miliona birača , u stvarnosti znatno manje

Vučić je uspio da ubijedi i Nikolića i Dačića da ga podrže i maksimalizovao glasove dok je opozicija velikim brojem kandidata pokrila cjelokupno biračko tijelo. Zbog toga se osjeća visok trend motivisanosti birača i ako se tako nastavi izlaznost će biti veća od 60 odsto – procjenjuje profesor Zoran Stojiljković
0 komentar(a)
izbori Nikšić, glasanje, Foto: Luka Zeković
izbori Nikšić, glasanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.03.2017. 21:36h

Svaka izlaznost birača u nedjelju veća od 60 odsto može se dobrom  smatrati dobrom – zaključuju sagovornici Blica, uz ocjenu da je to, uz rezultat Belog Preletačevića najveća nepoznanica za sve istraživačke agencije uoči prestojećih predsjedničkih izbora.

Bojan Klačar iz CESID-a naglašava da istorija parlamentarizma u Srbiji otkriva dvije zakonitosti. 

"Kako ovi izbori jesu važni, ali djelimično neizvjesni u pogledu ulaska u drugi krug može se očekivati veća izlaznost nego na prethodnim izborima. Treba imati u vidu da od 6,6 miliona birača koji  imaju pravo glasa 5,3 miliona ljudi imaju realan pristup svom biračkom mjestu. Ostali su ili u dijaspori gdje im je  biračko mesto udaljeno po nekoliko stotina kilometara ili žive u inostranstvu, a formalno se vode da su u Srbiji. Zato svaka izlaznost iznad 60 odsto predstavlja, zapravo, 75 procenata i to je sasvim dobro", objašnjava Klačar i dodaje da je takva izlaznost  poslije pada režima Slobodana Miloševića zabilježena jedino 2008. godine.

On naglašava da na odluku građana da li će izaći na izbore, može uticati više faktora.

"Apstinenciju birača podstiče loše vrijeme, negativna izborna kampanja, aktivnost kandidata i stranaka pred izbore i udaljenost dijaspore od biračkog mesta. Generalno, trebalo bi predsjednički kao personalizovani izbori da budu zanimljiviji biračima. Ali, istorija od 2000. godine je pokazala da je izlaznost veća na parlamentarnim izborima", ističe Klačar. 

Drugi sagovornik Blica, profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković smatra da birača motiviše osećaj da njegov glas može da promijeni sve.

"S jedne strane, Vučić je uspio da ubijedi i Nikolića i Dačića da ga podrže i tako maksimalizovao glasove dok se opozicija odlučila da velikim brojem kandidata pokrije cjelokupno biračko tijelo. Zbog toga se osjeća visok trend motivisanosti birača i ako se tako nastavi izlaznost će biti veća od 60 odsto", naglašava Stojiljković.

Ukoliko bi se ušlo u drugi krug izborna trka bi bila dinamičnija, ali bi glasanje na Vaskrs moglo da smanji broj birača.

"Mislim da bi to podjednako uticalo kako na Vučićev tako i na rezultat opozicije. S jedne strane, mnogi će ići u inostranstvo, ali biće i onih koji će iz grada ići na selo", smatra Klačar

Preporučujemo za Vas