Vučić: Srbija više nikad neće stradati kao 1999. godine

Dodao je da Srbija neće tražiti da postane dio NATO, "koji je ubijao našu decu", niti bilo koje alijanse
5 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.03.2017. 12:27h

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Grdelici, gdje se obilježava sjećanje na žrtve NATO bombardovanja, da Srbija postaje sve jača i da nikad više neće stradati kao te 1999. godine.

"Prije 18 godina na ovaj dan počela je NATO agresija na Jugoslaviju, počeo je tragičan rat u kojem je 19 zemalja imalo potrebu da pokaže da su jače od naše male Srbije", rekao je Vučić.

On je naglasio da je Srbija danas slobodna, "sluša sebe i svoj narod".

"Sačuvali smo ponos i dostojanstvo srpskog srca, jedna mala zemlja ostala je nepokorena i jasnije i glasnije kliče slobodi", rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija neće tražiti da postane dio NATO, "koji je ubijao našu decu", niti bilo koje alijanse.

"Naš je izbor da sa svima sarađujemo, da odnosi sa NATO budu pristojni", kazao je Vučić.

Međunarodni putnički voz broj 933 koji je iz Nišа krenuo kа Skoplju gađali su avioni NATO 12. аprilа 1999. godine, dok je prelаzio preko mostа u Grdeličkoj klisuri.

Precizan broj stradalih u Grdeličkoj klisuri nije utvrđen, a pretpostavlja se da je nastradalo najmanje 15 civila.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je na ceremoniji u Grdelici rekao da RS neće dozvoliti uspostavljanje NATO granice na Drini.

"RS zna da se nalazi u BiH, ali to nije naš izbor već moranje. Svi znaju da volimo Srbiju koja se danas gradi i razvija i koja želi da zauzme mjesto koje joj pripada u regionu. RS ne prihvata da bude dio NATO i mimo Srbije, nećemo i ne možemo da prihvatimo NATO granicu na Drini", kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, cilj Republike Srpske je "uvek bila snažna i jaka Srbija".

"Ponosni smo na Srbiju. Godinama unazad branili su nam da kažemo da volimo Srbiju. Mi nismo bosanski Srbi već Srbi, zato danas zajedno na mnogim mjestima vraćamo sjećanja na stradale", rekao je predsjednik RS.

Pored Vučića i Dodika, vijence na spomenik položili su i predstavnici Narodne skupštine, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, grada Leskovca i brojnih udruženja građana.

Bonus video: